Lauantaista 26p. kesäk. perjantai-iltaan 2p. heinäkuuta

olen ollut matkoilla. Lauantaina läksin Suomen Nuorison liiton kokoukseen Lahteen. Olin siellä 27, 28 ja 29 päivät. 30 pn aamuna läksimme Kertun kanssa kotiin päin, Kerttu Tampereelta Karkkuun, minä Tuurista Lehtimäelle kevarikyydillä. Perjantaina, 2p. heinäkuuta palasimme Paavon kanssa laivassa Lehtimäeltä Inhaan ja sieltä rautateitse kotiin.
Ilmat tällävälin lämpisivät jo oikein helteeseen asti.
Kokous oli yleensä onnistunut, vaikkakin Lahden seutulaisten vieraus ja kylmyys nuorisoseuraasialle oli ilmeinen. Kyllä minä luulen, että sielläkin olisi nuorisossa suuria mahdollisuuksia. Mutta johtaja R. Kojonen ei ole onnistunut nuorison johtaja. Hän on liijaksi itsepäinen ja väkivaltainen luonne, huomattavasti näyttelijä, pilalle asti itsekäs ja ylimysmielinen. Minä luulen, että hän hautoo mielessään ajatusta, että hän olisi etevin Suomen kansanopistojen johtajista. Kenties johtajana, joka kykenee pakottamaan, mutta siveellisen luonteen esimerkillisenä kasvattajana hän lie luettava heikoimpiin.
Mutta kokous silti oli hyvin eheä, joten kokouksen menoistakin saattoi päättää, että nuorisoseuraliike on noususuunnassa.
Lehtimäen matka oli taasen hyvin herttainen. Sain tavata veljeni pitkästä ajasta. Kunpahan kohtalo auttaisi häntä voittamaan tautinsa!
Olimme Inhassa Raekallioiden vieraana. Ostin siellä nuorukaiselta Aarne Tommilalta akvarellimaalauksen jäljennöksen Br. Lilljeforsin taulusta ”Metsoja”. Pidin siitä paljon. Annoin poikaselle 10 mk. Minä luulen, että siinä pojassa olisi ainesta maalariksi. Hän on vielä aivan nuori, 16:sta täyttänyt luulen.
Saavuimme onnellisesti kotiin.
[Erillisessä vihossa muistiinpano mainitulta Lehtimäen matkalta:]