Lokak. 7. 1921 – Tammik. 27. 1922

Kerttu on nyt luonani. Lapsi näyttää hyvin rauhottuneelta ja terveeltä. Presidentin vaalitavasta vielä mainitakseni sanon, että puolustan eduskunnan valitsijaoikeutta siksi, että siten poistamme yhdet kiihottavat vaalimelut, että eduskunta voi ilman syrjävaikuttimia vaalin toimittaa paremmin kuin erityiset valitsijamiehet, jotka tänne, valtiollisen vehkeilyyn syventymättöminä, vain sitä varten haalitaan; siksi, että ainakaan maalaisliittolaisia ei kiihota vaalitaisteluun innokkaasti osaa ottamaan, koska heillä toistaseksi ei voi olla sopivaa ehdokasta. Tulee käymään niin, että oikeisto agiteeraa esim. tulevissa vaaleissa Mannerheimin puolesta ja sosialistit Tannerin; keskustan ehdokas ei tule kysymykseen. Kun esim. maalaisliiton heikon vaalitoiminnan vuoksi heiltä tulee suht. vähän valitsijamiehiä, eivät he voi itsen. vaikuttaa vaaliin.
Pidän melkein varmana että muidenkin porvarien kesken vaali-innostus tulee olemaan heikko, joten voi joksenkin varmaan väittää ja ennustaa että ensi kerralla presidenttinä on sosialisti – tahi Mannerheim.
Periaatteessa pidän vääränä oikeiston pyrkimystä saada presidentistä kuningas, eduskunnan vastus. Se on monarkiaa. Pyrittävä on eduskunnan ja presidentin täydelliseen yhteisymmärrykseen.
Perustuslakivaliokunnassa jauhetaan kielilakeja. Setälä jatkaa yhä loppumattomia esitelmiään ja puhuu yksin ainakin 3/4 koko ajasta.
Kerttu lähti tänään Hämeenlinnaan. Professori af Forselles otti vain 75 mk.
Perälän kanssa puhuin tänään vakavasti. Nuhtelin ja neuvoin. Luulen että se lankesi hyvään maahan.
Ulkoministeri oli lähettänyt luokseni hra Sylvanderin joka on Latvian lähetystössä sihteerinä, puhelemaan Latvian matkasta jossa hän olisi tulkkinani. Sain tietää paljon tärkeitä asioita.