Maalisk. 3 p 1918

Materialismin vallankumous Kaiken sen perustus horjuu ihmissielussa jolle ennen on rakennettu kulttuuri, hyvinvointi, elämänilo, tulevaisuudentoivo.
Missä ilmenee uuden aikakauden itu?
Henkilöitä: gulashi, työmies, tavallinen porvari, suurtilallinen, opettaja, pappi, sosialistijohtaja, uskovainen, agitaattori, uskonto, sosialidemokratia, tiede, taide.
Henkisesti rappeutunut aikakausi.
Sen ilmiöt.
Materian joutuminen kaikkea hallitsevaksi: trusti, sosialidemokratia, gulashi, rikollinen vallankumoussankari.
Hän on unelmoinut vallankumouksesta. Aavistanut ja ihannoinut sitä.
Hän elää vallankumousajan. Innostuu ja pettyy.
Hän näkee kansan saavan äänioikeuden ja kaikkinaisen vallan.
Työväki saatuaan vallan, ei kykene sitä käyttämään, vaan tekee kuin huijari talonperillinen: hurjastelee ja luovuttaa valtansa viisaammille.
Alku. Wallankumouksen innostama haltioituminen, usko, että unelmat yhteiskunnan uudistumisesta nyt toteutuvat.
Loppu: Kun joukkosielun alhaisuus pettää alkeellisimmatkin unelmat. Häntä pitää silloin yllä: henkilökohtainen ylemmyyden tunto, henkilöllinen vapaus, tunne sukulaissuhteesta menneisyyden ja tulevaisuuden henkisten hallitsijapersoonallisuuksien kanssa. Hänelle muuttuu elämä taas joukkojen älyn ihannoimisesta, parhaitten ihannoimiseksi. Elämä tällä ja tuolla puolen haudan on hänelle jatkuva kehitysjakso. Kuolema aivan saman tekevä tänään, tahi 10 vuoden kuluttua. Hän tuntee sielussaan syvän, väkevän elämän, jumalten sukulaisuuden.
Sosialidemokratian uskontoluontoisuus, fanaattinen ominaisuus. Aivan sama ilmiö, joka havaitaan uskovaisissa Kristuksen toisen tulemisen odottamisessa. Siitä on terve itsetietoisuus kaukana. Se on henkinen joukkosairaus.
Mutta sillä on samalla joukkoja jokapäiväisyydestä kohottava luonne. Sairaus aiheuttaa tusinaihmisille yhteiskunnallisen juhlahetken.
Tämäkin on huippuihmisten, kykyjen työtä. Heidän työtänsä ovat kaikki yhteiskunnalliset ilmiöt, liikkeet, hyvät ja pahat. Kyvyt ovat yhteiskuntapellon viljelijöitä. Mitä viljaa he kylvävät, sitä tämä pelto kasvaa.
Sosialidemokr. on kylvänyt vihaa; se saa niittää murhaa. Se on kylvänyt kyitä, ja uskonut siitä kasvavan siunausta. Tämä on ollut mielettömien työtä. Tämän mielettömyyden perustukset on viljelykselle laskenut kapitalismi.
Kapitalismi on sorron ja vihan isä. Se on sosialidemokratian siittäjä ja synnyttäjä.
Sosialidemokratia on yhteiskunnallinen Kullervo.
Teos on tehtävä riippumattomaksi paikasta. Sitä ei sanota Suomessa tapahtuneeksi, vaikka Suomen tapaukset voivat olla johtavana perusteena.
Vallankumouksen kukistumisen syyt.
Kyvyttömyys järjestää tuotanto-oloja.
Liian suuri haluttomuus tehdä työtä
ja uhrautua.
Itsekkäisyys.
Tottelemattomuus.
Laiskuus.
Nautinnonhimo.
Kateus.
Huonoimpain pääseminen johtavaan
asemaan.
Parhaitten polkeminen ja epäluulon
alaiseksi tekeminen.
Kilpailun puute.
Innottimien puute:
Yhteiskunnan köyhtyminen.
Lyhyesti
Voimakkaasti
’’Eurooppalainen sota ei ollut vielä loppunut. Mutta se oli ehtinyt pyyhkiä jo muutamia mahtaviakin valtaistuimia.