Maanant. 13. Elok.

Kirkas aamu. Lämmin päivä. E-P:n pitäjäissä ollut koviakin halloja. Täälläkin ylipäässä vienyt perunanvarret. Meidän mailla ei ole mitään hallan jälkiä. Teokseni valmistuu hiljalleen ja varmasti. Tunnen elävästi että jos tämä saa kylmän vastaanoton, varsinkin jos sitä kovin haukutaan, se jää kirjalliseksi joutsenlaulukseni. Jos taas se saa myötätuntoa, tunnen elävästi että minä tulen samalla pohjalla luomaan vielä kokonaisen uuden tuotantokauden – jos elän.
Olen nyt aika virkeä huolimatta ankarasta työrasituksesta. Kun olen pidättäytynyt puhumasta, se rauhoittaa ja vahvistaa aivojani.
Eskolan Matti kävi tässä juhlatilien kanssa. Olen luvannut kirjoittaa E-P. Nuorisoseuralle ja E-P:n Suojeluskuntapiirille kumpasellekin kirjasen, jota myymällä he voisivat kumpikin korvata Laihian ns:ran kärsimää tappiota juhlista. Luulen että asia järjestyy.
Saksassa on syntynyt hallituspula. Lakkojen vuoksi on setelipainatus lakannut ja pankit suletut. Näyttää kuin Saksassa alkaisi luhistuminen ja uuteen sotaan nousu. Odotan vain, milloin Venäjä ja Saksa julkisesti yhtyvät. Jumala silloin Suomea varjelkoon!