Maanant. 13. Jouluk.

Ulkoministerin sanomalehti-osaston johtajan Theslöfin kanssa tapaaminen. Selvittelyä propagandasta. Mutta hän kertoi, että edistysmielisillä on taasen ajojahti Holstia vastaan. Aikovat panna Vennolan sijaan! Vennola itse intrigeeraa siihen suuntaan!
Kallio taas tiesi että ne, edistysmieliset, tahtoisivat kutsua pois Holstin ja Hellensin, vähentääkseen keskustan vaikutusta hallituksessa, päästäkseen selvemmin oppositsioniin.
Sen lisäksi: että Soininen oli kysellyt Kotoselta; olisivatko sosialistit valmiita tulemaan keskustan kanssa hallitukseen? Kotonen vastannut: sosialidemokraattien kannalta saman tekevä, johti hallitusta Ritavuori tai Mannerheim. He eivät tule hallitukseen.
Meiltä maalaisliittolaisilta ei ole hallitusasioita ollenkaan kysytty, nim. näitä hallituksen uudelleen muodosteluasioita.
Holstin tapasin istunnon aikana. Hän selitti että Ingman pyrkii yhä enempi saamaan ulkopolitiikan johtoa käsiinsä. Hän vastustaa jyrkästi kaikkea reunavaltapolitiikkaa, ei saisi olla missään tekemisissä Viron kanssa. Nyt Holsti selitti, että viime tammikuulla olleessa reunavaltojen konferenssissa Helsingissä oli tehty sopimus siitä että Suomi ei laske maansa ja alueensa kautta vierasta sotaväkeä Viron alueelle. Tätäkään ei Ingman tahtoisi tunnustaa. Sanoin Holstille että minulle ja muille maalaisliittolaisille ei vieläkään ole tehty mitään selkoa mainitun konferenssin töistä ja neuvotteluista. Holsti kysyi: Eikö Vennola tehnyt? Ei! – Hänen se piti tehdä!
Nyt pyysi Holsti että minä kirjoittaisin reunavaltapolitiikan puolesta Ilkassa. Tietysti sen voin tehdä kun kerran kannatan juuri sitä politiikkaa.
Hän uudelleen totesi, että Ingman oli vastustanut Itä-Karjalan ja Petsamon asiaa kiihkeästi. Hän pitää varmana että Saksa ja Venäjä yhtyvät, ja silloin ovat reunavallat mennyttä kalua.
Sitte kysyin ministerihuhuista. Hän sanoi heidän puolueensa tahtovan hallituksesta pois Vuokoskea ja Hellensiä. Minä sanoin: Sinua ja H:ta. Kuuluu Vennola olevan ehdolla Sinun sijallesi. Hän sanoi, että hän luulee ettei sen puuhan takana ole muuta kuin Vennola, edistysmielisistä, mutta V.tä kannattavat suomettarelaiset saadakseen Nevanlinnan lähettilääksi Berliniin.
Niin sitä herrat sitte kilpailevat!
Viron lähettiläs Kallas pyysi luonani kohtausta eräälle virolaiselle kenraalille. En tiedä mistä oli kysymys. Siitä ei tänään tullut mitään.
Istuntokausi näyttää tulevan jatkumaan tulevalle viikolle. Vennola urheilee luullen saavansa verolait sos. jarrutuksesta huolimatta. Saa sitten nähdä saako.