Maanant. 17. Syysk.

Kotona. Kirjoitan, kirjoitan lakkaamatta. Tänään luin Matkakirjani toista korrehtuuria. Kuvat ovat hyvät. Luulen että siitä tulee kaunis. – –
Alkaa käydä raskaaksi puolueen pää-äänenkannattajana vastata muiden puolueiden lehtien hyökkäyksiin hallituksen toiminnan arvostelussa.
Nyt ne kaikki osoittavat ristiriitoja hallituksen ohjelman ja tekojen välillä. Ja ne ovat tosia. Ja oman puolueen ohjelman kannalta täytyy lakkaamatta muistuttaa. Tämä vie siihen, että meidän on hyvin vaikea vastaisuudessakaan osoittaa vastustajillemme ohjelmaamme, kun hallitus ei siitä välitä. Minulle on tuskallista asettua oman puolueen nimissä kulkevaa hallitusta vastaan, minun jolle maalaisliiton kunnia ja onnistuminen on tärkein. Mutta en voi aina vaieta. Jos niin tekisin, merkitsisi se, että minäkin olen jättänyt vartiopaikkani.
Nyt muistutetaan hallitusta siitä,
että se on luvannut lyhentää asevelvollisten palvelusaikaa, mutta ei ole tehnyt esitystä;
että se on luvannut pienentää sotilasmenoja, mutta ne ovat kasvaneet;
että se on ehdottanut eläkkeet kapinan johdosta tuomioistuimen tuomitsemille ja eroittamille rikollisille valtion palvelijoille, mutta jättää koko virkamieskysymyksen käsittelemättä;
sillä aikaa se on kuitenkin ehdottanut joukolle sen erikoissuojelussa oleville virkamiehille palkankorotuksia, mutta jättää toiset;
kieltolain valvonnassa ei ole otettu mitään otetta; (paitsi viime viikolla sai pari sotalaivaa ja lentokone ihmeen hyvän tuloksen; ne pantiin liikkeelle ilmeisesti Ilkan kirjoituksen johdosta);
suomalaisuuden asiassa on liikuttu hyvin varoen ja koko maa tietää että siinä suhteessa presidentti johtaa. M. m. pitäisi antaa esitys ruotsal. kouluhall. lakkauttamisesta, siitä on Kukkosella ollut esitys valmiina keväästä alkaen, – mutta presidentti panee vastaan.
J.nep. j.nep.
Kaikki synnit tahdotaan korvata laajanpuoleisella maatalousbudjetilla ja saada maatalousväen kannatus, mutta se ei vetele! Kun hallituksen toiminnalta ja edesottamisilta puuttuu suoruutta ja totuutta, joudutaan syksyllä varmasti syvään umpikujaan. Kaiken perussyynä on se, että pääministeri ei ole poliittisesti kouluutettu eikä siis tehtävänsä tasalla, ja että presidentti ohjaa hallituspolitiikkaa hänelle mieluisiin suuntiin, pysyen näkymättömänä ja vapaana edesvastuusta!
Hyvä Jla! miksi piti käydä näin, että maalaisliiton ihanteellisen lipun alla piti ruvettaman harjoittamaan näin kurjaa peliä?
Ja – moni näistä edesottamisista voisi olla ymmärrettävä, jopa tavallaan toteutettavakin, jos se olisi jonkun toisen puolueen käsissä, puolueen jonka ohjelman kanssa se voisi olla sopusoinnussa. Mutta maalaisliitolle ne ovat vieraita.
Ja, kun ei olla missään neuvottelusuhteessa ryhmän kanssa! Nyt kuulutaan aijottavan sanomalehtimiehet taas syksyllä koota ylipuhuttaviksi. Peli käy yhä epäedullisemmaksi.
Maalaisliiton politiikkaa ei voi ajaa muuten kuin suoralla pelillä; ei mitään kieroilua. Jos se sille tielle menee, se kaatuu.
Sosialistit kaatuivat kapinassa, suomettarelaiset ja nuorsuomalaiset hallitusmuoto-asiassa. Toimittaako Sunilan hallitus Relanderin johdolla maalaisliitolle lankeemuksen?