Maanant. 20. Lokak.

Nyt on yöllä kylmännyt: Tänään aurattiin juurikasvimaat. M. E. Mäki oli täällä puolen päivää. Hätyytin häntä taas siitä, ettei jurnuttaminen siitä, että sanomalehdissä on hyökätty ”muka” E.P.N.S. kimppuun, lopu ikänä, vaikka luulin sen jo Nurmon kokouksessa loppuneen. Hän näet, on Vaasalle ilmoittanut noiden hyökkäysten vuoksi luopuvansa sihteeritoimesta, ja eilen saapuneessa kiertokirjeessä taas puhunut siitä, miten ”hyökkäykset” ovat tehneet seuran taloudellisen aseman vaikeaksi.
Nyt hän itse tunnustaa eronsa syyn olevan siinä, että hän pelkää Ripsaluoman paljon varoja kysyvää ja ”kerhotoimintaan” yksipuolisesti tähtäävää suuntaa. Hän pelkää että varojen saantiin nähden tulee katastrooffi, että nuoriso-opistolle ruvetaan vaatimaan stipendien ja kannatuksen muodossa niin paljon varoja, ettei sitä jakseta. Niin ikään että R. on kovin itsepäinen, vaatii tahtonsa noudattamista. Siinähän se siis on! Ja kuitenkin hän julkisesti selittää eroavansa tuon mitättömän sanomalehti kirjoittelun vuoksi!
Sanoin hänelle vakavasti, että R. ja hän ovat ilman arvostelua ja taisteluita kehittyneet niin itsekkäiksi, että eivät siedä mitään arvostelua. Se on vahinko. Itsekasvatus ei ole vaikuttanut persoonallisuuden jalostumiseen.
Vaasasta oli lauant. häneltä saatu uutinen, että hän luopuu sihteeritoimesta noiden arvostelujen vuoksi, että uudeksi sihteeriksi johtokunta on suunnitellut Vihtori Mäkelää, että hän tulee nyt johtokunnan stipendiaattina menemään nuoriso-opistoon ja että sihteeritoimi tulee vakinaiseksi ja, että hän asettuu asumaan Lapualle.
Tästä kaikesta ei ole johtokunnassa ollut mitään kysymystä! Nyt kuulin Mäeltä, että kaiken tämän järjestelyn on tehnyt yksin Ripsaluoma.
Se on itsevaltaisuutta, joka nuorisoseuratyössä ei menesty.
Minua surettaa, että nuorisoseura-asia viedään tällä tavoin harhaan. Mutta en voi astua taisteluun ainakaan vielä, – syystä etten voi itse astua uudelleen työkentälle. Seuraan siis toistaiseksi, nähdäkseni mitä tästä tulee.