Maanant. 20. Lokak.

Kysymys Pietarin avustamisesta oli esillä valtioneuvostossa. Kauppaministeriöstä esitettiin että nyt saataisiin 6 kk. luotolla myydä Luoteis-Venäjän hallitukselle 400,000 ³mtr polttopuuta, 500,000 kgr. kloorikalkkia ja 500,000 kgr karbidia, sekä ehdolla, että saataisiin heti takaisin Pietarissa ja sen ympäristössä oleva S.V.R:n liikkuva kalusto sekä Suomen valtiolle ja Suomen kansalaisille kuuluvat tavaravarastot ja muu omaisuus heti jätetään omistajainsa haltuun, sekä että Suomi saisi esteettä etuoikeuden ostaa ja Suomeen lähettää maamme teollisuudelle tarpeellisia raaka-aineita ja muita tavaroita jotka Venäjän alueella tulevat vientivapaaksi. Keskustelussa vientiä puolsivat vapaalla luotolla Suomen edun mukaisena muut, paitsi Alkio ja Kallio, jotka kokonaan epäilivät luoton antamista.
Edellisten lisäksi piti saada viedä paperia, kuivattuja ja konserveerattuja vihanneksia (hapankaalia, papuja), tuoreita vihanneksia (kaalia, lanttuja y.m.) erilaisia ruokatavaroita lihaliemikuutioita, lihaextrakteja, sardineja, kuivattuja ja suolattuja kaloja, suolattua lihaa, suolaa jnep, rauta ja terästavaraa kuten kirveitä, sahoja, lapioita, nauloja ja hienotakeita y. m.
Collan vaati realitakeita. Olisi otettava Petsamo pantiksi.
Holsti. Petsamo pidettävä tästä kauppa-asiasta erillään. Voisi käydä, että venäläiset sittemin maksaisivat rahat ja – pitäisivät Petsamon. Petsamo on meidän.
Kallio yhtyi Holstiin, vaati realivakuutta.
Collan luopui ehdotuksestaan.
Soininen. Me voimme osottaa näin hyvää tahtoamme ja ansaita venäläisten luottamuksen. Samoin kuin Kahelin ei tahdo etuoikeuttakaan.
Vennola. Humanitäriset syyt velvoittavat tähän. Mailman skandaali syntyisi, jos emme myönny. Ei pane edes etuoikeusetuja. Kun muut kansat, kuten esim. Englanti, ovat uhranneet miljardeja, meidän on nyt uhrattava näin. Ei siis jyrkkiä ehtoja. Luoteis-V:n hallituksella ei ole eurooppalaista valuuttaa. On asetuttava armeliaisuus kannalle.
Hahl. Aineellista apua myönnettävä, mikäli mahdollista realivakuutta vastaan; mutta ei pane sitä edes ehdoksi. Ei vaadi myöskään etuoikeuksia.
Alkio piti, että Suomi on Venäjän pakolaisiin nähden suhtautunut humaanisemmin kuin mikään muu valtio. Meidän kokemuksemme esim. suurvaltojen avusta silloin kuin Suomi oli tosi hädässä, on katkera. Jos Luoteis-Venäjän hallitus kukistuu, kuka maksaa Suomen valtion saatavat? Realivakuutta siis.
Luopajärvi yhtyi pääasiassa Hahliin.
Lundson ja Berg asettuivat molemmat armeliaisuuskannalle.
Alkio: Suomen valtio on ollut koko suven vaikeassa valuuttatarpeessa, mutta kukaan ulkovalta ei ole armahtanut. Kuka sanoo, että Luoteis-Venäjän hallitus kykenee maksamaan jonkun kuukauden kuluttua mitään.
Kun asia oli loppuun käsitelty, huomautti Alkio että tämä tulee Suomelle maksamaan miljardeja elintarpeiden hinnan nousussa ja virkamiesten palkankorotuksissa.
Ryhmässä keskusteltiin Itä-Karjalan ja Viron kysymyksistä.
Ulkoministeriä oli käynyt onnittelemassa Italian lähettiläs Ahvenanmaan asian onnellisesta käänteestä. Sen oli vaikuttanut ulkoministerin persoonalliset tuttavuussuhteet Pariisissa. Jos vain nyt hallitus antaa Ahvenanmaalle jotain autonomian tapaista, niin Ahvenanmaan kysymys tulee järjestetyksi Suomen edun mukaisesti.
Venäläisten kutsunta Suomessa.
Venäläinen kenraali Culevietz oli pyytänyt saada Perkjärvelle koota Suomessa olevia venäläisiä asevelvollisia. Lykättiin valiokuntaan.
Kannanlahteen päätettiin lähettää 150 sotilasta vartioon, sekä Petsamoon 75.
Mobilisoimissuunnitelman, joka tarkoittaa A ja T joukkojen liikekannalle panoa, hyväksyttiin sen tarpeen varalta, jos tarvitaan. B-joukkoja ei suunnitella mobilisoitaviksi. A ja T joukot tekevät n. 60,000, B-joukot n. yli 40,000. Tämä ei mitenkään vielä merkitse sitä että mobilisoiminen todella tapahtuu.