Maanant. 25. Toukok.

Helsinkiin. Paavo on asemalla vastassa – Mitään erikoista tänne ei näy kuuluvan. – Edusk. talon rakennustoimikunta koolla jossa käsittelimme joukon asioita. Ja sitten Kerttu-kultamme luo!
Tapasimme hänet aika hyvässä kunnossa. Puhuttelin toht. Olinia joka vakuutti että Kerttu kyllä paranee, mutta se vie jonkun verran aikaa. Tulimme kaikin kovin iloisiksi. Viivyimme Paavon kanssa siellä 1 ½ tuntia. K. oli ajatellut pyrkivänsä Helluntaiksi kotiin. Se nyt ei käy laatuun, mutta kenties Juhannukseksi. Jospa sairaala luovuttaisi hänet meille silloin jo jotenkin sairautensa voittaneena! –
Liakan kanssa puhelimessa. S. N. Liiton johtokunnan kokoukselle oli Ripsaluoma tuonut valmiina Nuoriso-Opiston päätöksen osakeyhtiön muodostamisesta joka alkaisi julkaista nuorisoseurojen viikkolehteä, harjoittaa kirjapainoliikettä ja näyttämötarpeitten kauppaa – 100,000 mk pääomalla! S. N. L. nyt olisi pitänyt ottaa vastuu ja antaa nimensä osakemerkinnän takeeksi. Liakka oli jyrkästi vastustanut ja R. suuttunut. Johtok. yhtyi Liakan mielipiteeseen.
Minusta on asia suunnitelmiinsa nähden aivan mahdoton, lapsellinen. Ensiksi osakepääoman suuruus mitätön, toiseksi ajatus, täyttää lehti nuoriso-opistolaisten kirjoituksilla, kuolleena syntynyt. Ei se mene! Ja vihdoin, sitoa S.N.L. asiaan olisi väärin.
Olen aina, jo ainakin 20 vuotta ollut sitä mieltä että nuorisoseuraliikkeen tarpeeksi pitäisi perustaa viikkolehti, johon tulisi alaa koskevat uutiset, tiedonannot, keveämpi lukeminen ja kansantajuisemmat artikkelit. Pyrkijä saisi jäädä silloin kokonaan vakavampia johtavia kirjoituksia varten. Mutta sellainen vaatisi hyvin monipuolisen toimittajan, ja lehti pitäisi tulla juuri S.N.L. johtoon ja haltuun. Jos sitä ruvetaan julkaisemaan nuoriso-opistolla, syntyy varmasti heti eriköyden vetoa ja kilpailua Pyrkijän ja S.N.L. johdon toiselta puolen, uuden lehden ja nuoriso-opiston toiselta puolen, kanssa. Se hajottaa.
Ministerit Lohi, Vesterinen ja Kallio olivat luonani illalla. Juteltiin kaikenlaista. M.m. on Donnerin poistuminen Lontoosta, Gummeruksen Roomasta nyt kysymyksestä. Kokoomukselaiset ajattelevat Saastamoista Lontooseen, meikäläiset Holstia, Thesleffiä Oslosta Roomaan. Kehoitin heitä ehdottomasti ajamaan Holstin asiaa. Olisi mahdotonta panna Lontooseen niin vannoutunut monarkisti kuin Saastamoinen ja, sen lisäksi, tiedoiltaan ja arvostelukyvyiltään heikko.
Presidentin ja Kallion välit eivät tunnu olevan selvät.
Kuopiossa on lauant. seudussa tullut 30–40 cm. lunta!
Lounais-Suomessa ollut pakkasta, jopa 5–6 ast. Näinkö se alkaakin muodostua tämä kesä josta niin paljoa odotettiin!