Maanant. 8. Toukok.

Taas olen viettänyt puoliksi unettoman yön tuon onnettoman yhtiö-jutun vuoksi. Jos se menee nurin, on se nuorisoseuroille, raittiusasialle ja keskustasuunnalle parantumaton isku. Se pitää estää! – Jos vain se on köyhien ihmisten voimissa. Nyt puhuin Ruokosalmen kanssa. Hän selittää taas, että H.S:miin ei ole maksettavaa kuin viimeinen lasku 15,000, Suomen Sotilaasta ja Kieltolakilehdestä 20,000 ja sanottiin että se olisi lähes 100,000!
Sitten hän sanoo että varasto on, ulkona ja kotona 1,800,000, sekä asiamiessaatavat noin 331,000. Velat 1,400,000:- Viime vuoden voitoksi hän on laskenut 282,000 ja tälle, laskien tähän astisen saavutuksen mukaan 331,000:-
Kun inventaarioon panee lisäksi minun teosteni omistusoikeudesta summan, voisi omaisuuden laskea nousevan 2,200,000 mk. Siitä velat 1,400,000:- osakepääoma 500,000:- näyttäisi että asia ei ole niin toivoton.
Soitin Kahmalle. Hänkin oli jo saanut vähän lohdullisempia tietoja. Ilmeisesti se juuri, että on paljo pieniä laskuja joita ei makseta, aiheuttanut paniikin.
Mutta jos nämä numerot nyt jotenkin pitävät paikkansa, niin alan toivoa ettei katastrooffi vielä tule.
Sain tänään 3 kehoittava[a] lämmintä kirjettä: Harjulta Vaasasta, Salo-Pyssylältä Järvelästä ja A. O. Miettiseltä Varpaisjärveltä. Aivan kuin ne olisi erikoistarkoitus tuonut nostattamaan painunutta mieltäni. Tunnen, että mielenpainostus nyt jo voisi hellittää kunhan vain pääsisi nousemaan pois niiltä pari yötä soutaneilta raiteiltaan.
Illalla. Vaellan yhä pimeyden ja valoon pääsyn vaiheilla. Ajattelen, että he saavat kootuista teoksistani lukea vähintäin 100 mk. satsilta puhtaaksi voitoksi. Se merkitsee 1000 kpl menekiltä nettoa 100,000 mk. Viitenä vuotena Perälä varmasti kykenisi myymään niitä 5000 painokset. Se merkitsisi puolen miljoonan saalista. Yksin niiden kaupan järjestelyllä voisi yhtiön asiat järjestää. Kun minä myin ne rahankurssin ollessa korkea, 75 tuhannella, merkitsee se, että nyt vaatisin ainakin 300,000:- Jos siis nuo ovat niin kelvottomia, etteivät kykene asiaa järjestämään on se surettavaa. Minä en rahtuakaaan kadu kauppaani hintaan, enkä tarkoitukseen nähden.
Mutta jos tällainen uhri kehdataan heittää konkurssipesälle, se minua surettaa.
Ja asia on mennyt tällaiseksi vain yksistään sen vuoksi, ettei johtaja ole ymmärtänyt ollenkaan tehtäväänsä, on menetellyt kuin halvattu narri ja johtokunta ei ole välittänyt yhtään mitään. Niin on tuhlattu verrattomat konjuktuurit ja -rahat.
Mutta – se pitää korjata uudelleen! Nuorisoseurat eivät saa pettyä luottamuksessaan.
Ryhmässä neuvoteltiin 4 milj. punnan lainasta. Vastustettiin yleisesti koko summaa, mutta useat m. m. minä, puolsimme 2 milj. Gutzeitin pulasta pelastamiseksi.
Lex Kalliota päätettiin ajaa läpi.
Istunnot ehdotetaan katkaistavaksi perjantaina, jatkuakseen Helluntain jälkeen muutaman päivän. Väliajalta vastustetaan palkanottoa.
Huomenna nyt tulee Varsovan sopimusesitys. Kuuluu olevan 7kohta pois! Saa nähdä hyökkäävätkö vastakkain, Vennola ja Holsti. 7 kohdan takana ovat vain Kallio, Holsti, Liakka ja Niukkanen. Ja se onkin tärkein kohta. Ilman sitä on sopimus arvoton – melkein. Mutta sillä yrittää Vennola hyvittää sosialistit ja – heittää Holstin yli laidan! Kun 7-kohta poistetaan, täytyy Holstin tietysti kaatua.
Minä tulen puoltamaan Holstia. Tiettiin, että Vennola tulee itse ehdottamaan, että välikysymys saisi mennä valiokuntaan käsiteltäväksi yhdessä ratifioimisen kanssa.
Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miksi tilanne muodostuu. Siinäkin: jos Holsti eroo, kuka tulee sijaan ja – jäävätkö meikäläiset sinne senkin jälkeen?