Maanant. 9. Heinäk.

Yhä mitä ihanin pouta. Päivällä varjossa 24 astetta lämmintä. Koko väki, paitsi minä, puutarhaa perkaamassa. Sain valmiiksi teokseni II osan konseptin.
Saimme illalla aikalailla vieraita. Ensin opettajat Seppälä ja Jouppi, sitten Ripsaluoma rouvineen ja Mäki, vihdoin Nikkinen.
Ripsaluoman ja Mäen kanssa oli pieni yhteentörmäys nuorisoseuratyön suunnasta. Minä varoitin heitä panemasta liikaa huomiota näytelmällisyyteen, muotoihin ja kursseihin. R. väitti, että ensinnä pitää saada tietoa, siitä vasta koituu herääminen. Minä: herääminen ensin, sitte tietoja sen tyydyttämiseksi: j.nep. Selvisimme tietysti lopuksi sovinnossa. Mutta he eivät tahdo voida ottaa huomioon sitä, että nykyiseltä nuorisolta on oikeus vaatia jo aivan toisia saavutuksia kuin 25–30 v. takaperin olleelta nuorisolta. Näillä on tietoja ja taitoja, mutta kun henkilö ei ole herännyt arvioimaan ihmistään, tiedot jäävät kuolleeksi kirjaimeksi.
Tämä keskustelu lähti E.-P.N. S. neuvottelukokouksen ohjelmasta. R. näet päänravistuksella hylkäsi kaikki minun tekemäni muutosehdotukset. Se sai minut väittelytuulelle.