Maanantai 29. Heinäk.

Laskimme [=tahkosimme] pari viikatetta. Kerttu ja Paavo saivat niittää heinikot. Tapahtui kyllä. Tänään olen hoitanut kirjeenvaihtoani, vastannut useihin velkana oleviin kirjeisiin.
Hilma ja Elli kävivät täällä. Ellin pieni Antti mukana. Poika on kehittynyt vahvasti viimekeväästä, kun heidän luonaan asuin. Se on hupainen vesa.
Kuinka päättyneekään tämä valtiomuototaistelu, rohkenen yhä toivoa, että se tulee päättymään isänmaan onneksi.
Luulen että kehitys tapahtuu näin nyt ensi kuulla: Me kiellämme sen kiireelliseksi julistamisen, se lykkäytyy yli vaalien. Hallitus kenties eroaa. Muodostetaan väliaikainen hallitus. Se panee toimeen kansanäänestyksen hallitusmuodosta. Silloin tasavalta voittaa. Seuraava tehtävä on: panna toimeen uudet vaalit. Mutta ne voidaan lykätä. Tasavaltalainen hallitus muodostuu. Hallituksen puheenjohtaja väliaikaisena presidenttinä. Presidentinvaali ja edustajavaalit sitten yhdessä.
Tätä voi kyllä jonkun verran sotkea ulkopoliittiset tapaukset.
Monarkistien raivo voi myös saada aikaan levottomuuksia, mutta niillä tuskin on vakavampaa luonnetta. Ne eivät saane sotaväkeä mukaan.
Epäilyttävää on, että monarkisti-kiihko voi aiheuttaa joitakin tasavaltalaisia kohtaan väkivallan tekoja. Mutta se ei suuresti muuta asiain kulkua.
Ståhlbergin kirje jonka tänään sain on melkein liian välinpitämätön hallituskysymyksestä.
Tri Georg Schaumanin kirje on lämmin ja vakaumuksellinen.