Maanantai 4 p. Maalisk.

Alkaa päivä yhtä harmaana ’’kuin kaikki muutkin päivät kapinan alusta asti. Asema rintamalla? Yhä kertoo ’’Tiedonantoja’’ punakaartilaisten etenemisestä itäisellä ja läntisellä rintamalla. Eilen tuli niin vähä asiallisia tietoja, ettei niillä ole suurta arvoa, jos eroittaa pois Kouvolan valtausta koskevan huhun joka sekin lie perätön. Uhmaavana esiintyy hallituksen sanansaattaja, ja voiton varmana.
Siinäkö siis oli Suomen lyhyt onnen unelma?
Tänään on tuossa lehdessä julaistuna ’’Suomen ja Venäjän välinen sopimus,” jonka valtaherrat Tokoi ja Gylling ilmoitetaan allekirjoitettaneen.
Nouseeko Suomen taivaalle enää milloinkaan Vapauden aurinko? Nyt se on mustassa pilvessä, huolimatta siitä, että kevät luonnossa alkaa lähestyä ja aurinko helollaan kultailla ja lämmittää pohjolan kirkkaita hankia.
Onpa todellakin merkillistä jos tällaiset sattumat saavat ratkaisevasti vaikuttaa kansojen kohtaloon. Mutta – se lienee luonnonlaki: jos me kansana häviämme, se merkitsee vain, ettei tällä kansalla ollut kiteytymisvoimaa, että se hajosi juuri sillä asteella, jolloin sen piti muodostua.
On omituista, miten tällaisella hetkellä voimakkaasti pyrkii mieleen syvä, raskas häviämisen tunne, henkilökohtainen katoamisen vaisto.
Viime yönä näin unta sähkölangoista. Tänään varmasti tulee sähköuutisia, mutta – huonoja?
’Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus’’. Suomen kansa sai sen. Mutta minä alan epäillä, että se oli erehdys. Se oli nyt viimeisten tapausten kautta kehitetty sille asteelle, että kaikki valta oli enemmistöllä.
Mutta se ei tyydyttänyt työväkeä. Kun enemmistö ei ollut heidän kannallaan, tekivät he vallankumouksen enemmistöä vastaan.
Ja mikä on nyt heidän pyrkimyksensä perustus?
Ikuisten lakkolaisten, maantienkiertäjäin aseellinen valta.
Minä pelkään, että Suomen kokemus on antanut yleiselle ja yhtäläiselle äänioikeudelle kuoliniskun.
Maalaisten poliittinen luotto alkaa täällä kasvaa. Useista piireistä saa siitä havaita ilmauksia.
Kahvilatarkastuksia oli eilen toimeen pantu Ala-Brondinilla, tänään Aikalassa. Näyttää käyvän yli kaupungin. Punaiset komentavat ’’kädet ylös!’’ Etsivät taskut löytääkseen vastavallankumouksellisia papereita.
Senaatin ruokataso
Hallituksen lehdissä on useita kertoja selitetty vääräksi ne huhut, että senaatti-herrat syövät paremmin kuin muut.
Nyt on Elannon herraruokala velvoitettu laittamaan ruokaa senaattiin, 90:lle hengelle. Se osoittaa että juoru on tosi.
Laivoja Helsingin satamassa arvellaan nyt olevan 2 miljardin markan arvosta.
Tokoi-tarinaa
Kun Tokoi 17 Elok. lähti senaatin istunnosta, kun elintarveasiassa oli äänestetty, nousi hän ylös, napitti takkinsa, astui ovea kohti, kääntyi ja sanoi:
’’Minä en ole enää tämän hallituksen jäsen.’’
Hänen poistuttuaan astui Setälä johtamaan puhetta.
Tokoi soitti Rautavaaran huoneeseensa, kirjoitti hänelle paperin, kaavan, ja pyysi sen mukaan kirjoittamaan erohakemuksensa. Saatuaan sen, kirjoitti alle, puristi Rautavaaran kättä ja sanoi:
’’Tästä tulee vielä uusi vallankumouksen aalto joka pyyhkäsee perusteellisemmin.’’
Meni.
Mutta Voionmaalle oli Tokoi antanut sen tiedon, että hän oli erohakemuksensa kirjoittanut jo ennemmin.
Seurahuone-tarkastus. Viime maanantaina oli Seurahuoneella taasen 100 punaista toimittaneet törkeän tarkastuksen, etsien muka, jotain Pietarista paennutta vallankumouksellista. Siellä asusti samalla aikaa läpikulkumatkallaan Pietarista kotiinsa – Englannin konsuli ja näki siis Suomen ’’hallituksen’’ toimessaan.
Setälä & Tokoi olivat viime suvena käyttäneet senaatin autoa hyvin paljo omissa yksityisajoissaan. M.m. oli Setälä ajattanut lautoja huvilalleen.
V. Vuolijoelta oli äsken kadulla joku kysässyt, miten hän luulee tämän päättyvän? Vastannut: tietäähän sen, siinä on valkosten puolella niin mahtavat voimat, ettei siinä mikään auta.
Pietarin bolsev. hallitus kaatunut?
Klo 4 tuo K. sen tiedon, että Pietarin Leninin hallitus on kaatunut. Se on vasta huhu.
Saksalaiset laivoineen Ahvenanmaalla. Työmiehen uutinen. Ruotsi pannut vastalauseensa. Ruotsi jo nuolasikin ennen kuin tipahti.
– – –
Koti! Metsä! Rauha!
Kuinka minun on teitä ikävä. Milloin, milloin? Minun omaiseni, omani, rakkaani, kuinka te voitte? Oli kait sekin joku sallimuksen johto että Kerttu jäi luokseni. Ilman häntä olisin luultavasti vielä harmaampi.
Rauhan sopim. allekirjoitus piti tapahtuman eilen. Mutta siitä ei ole Työmiehessä mitään tietoja.
Nyt jo toinen viesti toteaa että Leninin hallitus on kaatunut.
Puhemiehistö ja Erkon vapaus. Täällä kävi juuri Edusk. notario. Puhemiehelle olivat jotkut esittäneet että puhemiehistö kääntyisi Ruotsin konsulin puoleen pyytäen Erkon suojelemista. Puhemies oli evännyt, arvellen että se on liijan virallista, paremmin hänestä eduskuntaryhmät.
Minä asetuin ehdottomasti sille kannalle, että puhemiehistön, tai meidän kahden yksityisinä puhemiehinä on se tehtävä ja viipymättä. Erkon henki on vaarassa. Lähetin hänet näine eväineen ja kehoitin tuomaan allekirjoitettavakseni valmiin asiakirjan. Nyt ei saa yhtään vitkastella. Ingmania ei saatane tavata.
Vallankumoustuomioist. edessä.
Edusk. kansl. Nordström oli haastettuna vallankumoustuomioistuimeen vastaamaan rautatieläisenä. Puheenjohtajana toimi eräs ent. suutari.
Suutari: Eikö teidänkin mielipiteenne ole se, että kaikkien pitäisi saada leipää
N: joo.
S:ri: Se ent. hallitus antoi Amerikkaan 60 milj. Tiedättekö minkälaista leipää se sieltä toi?
N: En.
S: (vetää revolverin taskustaan, näyttää). Tällaista. Jatkaa: Eikös teidänkin mielest. tämän sodan pitäisi loppuman?
N: Kyllä.
S: joo. (Itkee). Tämä on järjetöntä. (Menee puhelimeen): Mitä, te olette tänne tämän N.kin lähettäneet? Aivan syytön mies. (Menee pöydän taakse). Herra Jumala kun eilenkin 7 aikaan aamulla alotin ja klo 2 teen yöllä istuttiin. Tässäkin näitä teidän tovereitanne 18. (Näyttää luettelon) ja tuossakin (lyö paperiläjään) on niin sotkuinen juttu että siitä saisi tutkia ainakin 5 vuotta. (Vahtimestarille). Tämä mies saa mennä. (Aijotaan viedä ulos).
N:ström: Anteeksi, minä tilasin kahvia tänne viereiseen huoneeseen, enkö saisi mennä sitä juomaan?
S:ri: – Jassoo, jassoo, kyllä, menkää, menkää vain!
Hän meni. Siinä koko tutkinto.
Puhemies ilmoitti, että hän kirjoittaa nyt [Eckosta] aluksi yksin Ruotsin konsulille. Hyväksyin sen.
Ajuri (herralle tänään) Saksalaiset kuuluvat tulleen Ahvenanmaalle. Eiköhän tästä pian tule loppu nyt. Minä en ole sosialisti. Minä olen Pohjanmaalta. Siellä on mulla kaksi veljeä ja minä luulen että ne ovat maata puollustamassa.
Punakaartilaisissa on paljo sellaisia jotka toivoisivat sodan jo kohta loppuvan, vaikka millä lailla.
Mitä tämä vallankumous nyt jo on opettanut?
Sen että unelma sosialistisesta valtiosta oli unelma vain.
Pori valloitettu? Niin ilmoitti eräs Espanjan konsulaatissa palveleva virkamies. Hän oli saanut tietonsa Ranskan konsulaatista. Muita tietoja ei siitä ole saatavana.
Lenin on lauantaina saanut neuvostossa epäluottamuslauseen 6 / ä 60 vastaan rauhansolmiamis-asiassa. Huomenna käsittelee asiaa koko neuvosto.
Leninin hallituksen kaatuminen ei ole saanut vahvistusta.
Mieliala punaisten kesken. Työmiesryhmässä kadulla: Sinne (rintamalle) viedään miehiä, mutta ei sieltä tule kukaan takaisin. Me emme mene sinne.
Punaisten puhelinkeskustelusta kaapattuja tietoja. 28. II. 1918.
Klo 8 i.p. Tänään iltapäivällä on ollut tulisia taisteluita Pälkäneellä. Punaiset perääntyvät hiljalleen Valkeakoskelle päin.
Klo 8,30 i.p. Juna, jossa oli venäläisiä sotilaita, lähti etelään päin. Punakaartilaiset pakoittivat pantsariautomobilin ja kuularuiskujen avulla junan pysähtymään ja riisuivat sotilaat aseista. (Omin silmin näkijän kertomus).
Klo 10.30 i.p. Punaisen Kaartin esikuntaan ilmoitettiin: Riihimäen ja Toijalan punaiset kaartit on väkipakolla riisuttu aseista, sillä ne kieltäytyivät lähtemästä hyökkäykseen.
Klo 11 i.p. Samanlainen ilmoitus tehtiin Lylystä, missä Helsingin A-komppania oli niskoitellut.
1. III. 18:
Klo 12,05 ap. Viipurista ilmoitetaan: siellä on ollut kiivaita taisteluita kaduilla. Asema on valkoisten hallussa. Punaisten keskuudessa on masentunut mieliala. Tampereella tulee hermostuneisuus yhä suuremmaksi. Punaiset ovat asettaneet moniin paikkoihin rakennusten ullakolle vahteja. Hiekkasäkkejä kuljetetaan pitkin katuja.
Klo 6 ap. Punaisten esikuntaan saapunut telefoonitieto: Turku ja saaristo ovat vakavasti uhatut. Valkoisia ja ruotsalaisia on tulossa Ahvenanmaalta. Pyydetään nopeaa apua, jota täältä ei voida antaa.
Klo 10 ap. Punaisten pohjoisen rintaman ylipäällikkö on saanut eron. (Karjalainen?) Hänet on vangittu ja istuu hän Tampereella arestissa. Telefoniraportissa on häntä kutsuttu Pohjois-rintaman kuoleman kenraaliksi.
Klo 11 ap. Pälkäneeltä saapuneet haavoittuneet kertovat, että punaisten asema siellä on epätoivoinen. Täydellinen sekamelska. Sadottain haavoittuneita on jäänyt makaamaan metsiin saamatta mitään apua.
2. III. 18. Porista muuan ulkomaalainen. Tunnit kysymyksessä. Saksalaiset Mäntyluodossa. – Kouvola on piiritettynä. – Saksalaiset aikovat vallata Pietarin ja Helsingin. – Poriin lähetetyt tykit joutuneet valkoisten käsiin. – Viipurista tehty uloshyökkäys on epäonnistunut. – Punaisten raha-asiat ovat huonolla kannalla. – Saksalaisten ja Mannerheimin välillä on olemassa sopimus.
Tänään
Virallisesti ilmoitetaan että saksalaiset joukot ovat nousseet maihin Ahvenanmaalla. Päättäen saksalaisen laivaston erittäin vilkkaasta salamerkki-sähkösanomavaihdosta, on laivastolla jotain toimintasuunnitelmaa toteutettavissa.
Välirauha
Berlinistä 4. III – 1918. Rauhansopimus Venäjän kanssa allekirjoitettiin eilen. Tämän johdosta ovat sotatoimet Suurvenäjällä keskeytetyt 14:stä päiväksi. Itävalta-Unkarilaiset jatkavat sotatoimia Podoliassa menestyksellä sekä ottaneet sotasaaliina 770 tykkiä 1,100 konekivääriä sekä muuta sotatavaraa
Venäl. pois Tampereelta!
Virallisesti ilmoitetaan, että Venäjän sotavoimien esikunta on lähtenyt pois Tampereelta. Punakaartit ovat tämän johdosta panneet vastalauseensa, koska sotaväen taholta oli luvattu olla Tampereella koko taistelujen ajan.
Sotatoimet Suomessa jatkuvat kaikilla rintamilla.
Viimeyöllinen sähköuneni toteutui loistavasti: paljo hyviä tietoja!
Aiheko?
Minä luulen että olen tänään sen keksinyt.
Kylvyssä olen ollut. Hyvä Elli-rouva laittoi sen taasen minulle. Kiitos hänelle.
Minun rakas Paavo-poikani!
Kuinka usein oletkaan mielessäni. Suokoon Jla, että tapaan sinut terveenä.