Maanantaina 10p. Heinäk.

Kaupungissa, Niemelässä. Maalaisliitto saa 19 edustajaa. Sosialistit 102! Siis: nyt se on tapahtunut! Sosialistien valta on alkanut. Heidän on nyt näytettävä mihin pystyvät. Tästä alkaa maalaiskansan heräämisaika. Tämä on julkisessa elämässämme historiallinen käännekohta.
Nyt on vain arvoitus, herääkö kansa nähtyään sosialismin toteuttamisen mahdottomuuden, vai lamautuuko pettyneenä, jolloin valtiolliseen elämäämme laskeutuu sumuverhon tavoin avuton välinpitämättömyys.
Joka elää, se näkee.
Vielä voi olla mahdollista, että tämä tapaus vaikuttaa vallanpitäjissä halveksimista kansaamme kohtaan. Kieltämättä on tämä tapaus uusi todistus siitä, että äänestäjissä vallitsee suuri älyttömyys äänioikeutensa mer-kityksestä.
Minulla on kuitenkin toivo että vähitellen tässä selvitään. Rohkenen panna toivoni Maalaisliittoon, josta voisi tulla uusi, kansallinen kokoomuspuolue.
Mutta – joka elää, se näkee!
Tällä tapauksella voi olla sekin merkitys, että – menetämme koko eduskuntalaitoksemme.
Mutta – joka elää, se näkee!
Vaan nyt on sosialisteilla kansan antama valtuus. Jos joku heidän tarkoituksistaan ei nyt tule toteutetuksi, syy ei ole ”Suomen porvariston”, kuten aina ennen. Äänten enemmistön saatuaan on heille porvarivastustus tyhjää ilmaa. Sosialistirintama on vihdoin siis myöskin käännettävä todellista vastustajaa kohti.
Mutta – miten silloin käy? Jollei sitä sinne käännetä, loppuu heiltä käyttöaineet poliitillisessa juttelussa, – ja se on, ymmärtääkseni sosialidemokrateille hyvin tärkeä kysymys.
Mistä rupeavat sosialistit nyt puhumaan, kun porvarivalta on murrettu?
Joka elää, se näkee.