Maanantaina 11 p. Helmik.

Herra Jumala kuinka syvälle täytyi Suomen kansankin langeta materialistisen luokkataistelun upottavaan suohon! Nämä sotavuodet ovat gulashit ja sosialistit panneet kaikkensa kootakseen tätä synnintaakkaa. Nyt se kasvoi niin suureksi että…. Gulashi, joka kokosi rikkauksia kanssaihmisten puutteen kustannuksella, sinä olet se mies joka avustit huligaaneja ja murtovarkaita pääsemään johtavaan asemaan sosialistisessa puolueessa. Gulashi, sinä olit se persoonoitu perkele, joka tulit kiusaamaan Suomen kansaa ja pakotit vihille rosvon ja luokkataistelijan.
Ja nämä nykyiset kumouksen johtajat. Heikkoja luonteita, jotka ovat joukkosielun hypnotisoimia, tekevät joukkosielun käskystä kuin ainakin hypnotisoitu: mitä tahansa. Heillä on kunnianhimo inhimillisenä henkilöominaisuutena. Sen on pannut toimimaan kansainvälinen kehuskelu. Heissä ilmenee joukkosielun masentavin nukkeluonne. Heissä, näissä Suomen johtajissa, ei ole yhtään persoonallisuutta. Leninissä luulen jonkun verran olevan itsenäisyyttä.
Mutta sitten: heiltä kaikilta puuttuu aivan kemiallisen tyyni: rakkaus. He ovat vihan lapsia. Viha kiihottaa heidän intohimoansa. Siitä johtuu myöskin heidän toimensa ihmiskunnan vihollinen luonne.
Viipurista
Viipuriin tuli eräänä päivänä sotilasjuna Pietarista. Luulivat Suomen julistaneen sodan Venäjälle. Saatuaan kuulla asian laidan, lähtivät puolet takaisin Pietariin, toiset jatkoivat Tampereelle.
Viipurin punakaartilaiset ovat pestautuneet Leninin kansainväliseen vallankumousarmeijaan. Nyt pelkäävät, että jos pitää lähteä Venäjälle.
Rahaa Venäjältä arvellaan tulleen Viipuriin vallankumouksen toteuttamista varten.
Pankit Viipurissa kiinni.
Kumousliikkeen alussa tuli kaupunkiin 1500 suojeluskuntalaista, ja ottivat haltuunsa aseman. Mutta harkitsivat myöhemmin viisaammaksi heittää ja vetäytyä pois ilman taistelua. Ei yhtään suojeluskuntalaista kaatunut.
Rantakarilta oli elintarpeet viety niin tyyni, että kiehuvasta padasta otettiin liha.
Uudellakirkolla oli perjantaina suuri taistelu, jossa 300 punak. kaatui.
Kavantsaareen meni perjantaina Viipurin punakaartilaisia. Valkeat saartoivat heidät, ottivat muona- ja asevarastot, lopusta ei tietoja.
Kämärällä esiintyivät valkoiset valkeissa kaapuissa ja päähineissä. Ottivat ampuen vastaan punakaartilaisjunan. Punak. kaatui 840, haavoittui 120. Suojelusk. kaatui 3, vangittiin 5, jotka sittemin rääkättiin kuoliaaksi.
Vaikutelma
Tämä, tässä on sorrettujen, unohdettujen yhteiskunnan polkemien ja hylkyjen rankaiseva, tuomitseva kostotoimenpide.
Yhteiskunnan huiput ovat käyttäneet valtansa väärin, ne ovat nauttineet elämästä silloin, kuin suunnattomat joukot ovat vaipuneet kurjuuteen. Yhteiskunta ei ole heille antanut inhimillisiä etuja: kasvatusta, työmahdollisuuksia, kotia, huolta.
Nyt he liikkuvat. Mutta he eivät voi ottaa hallitsevaa valtaa. He eivät ole siihen kypsyneet.
Tampereen valtausta koskevat jutut ovat siis olleet vääriä.
Ulkona kävimme tänään Liakassa ja Hytösessä.
Ruotsin suhde Suomeen. 40 Ruotsin sanomalehden toimittajaa ovat lausuneet hallitukselle toivomuksen, että se tulisi auttamaan Suomen hallitusta. Ministeri ei katsonut asian tällä kertaa käyvän laatuun.
Hgin valtuuston pj. Jussi Tuominen oli eilen kutsunut kokoon kaupungin kansakoulunopettajia koulujen alkamisesta päättämään. Saapui ja nekin vastustivat.
Frenckel on pidätettynä pakotettu allekirjoittamaan suostumus alottaa työt kirjapainossaan. Samoin eräs toinen.
Lauri af Heurlinilta oli kysytty mitä hän luulee tästä tulevan? ’’No, mitä hulluttelemisesta on ennen tullut.’’
Englannin konsulilta oli Tokoi, niin kerrotaan, kysynyt: sallitaanko nyt maahan tuoda viljaa? Vastaus: Eihän se tule kysymykseenkään tällaisten olojen vallitessa. Tokoi: no mitä minun on nyt tehtävä? Konsuli: Menkää kotiinne ja ampukaa kuula päähänne. Juttu ei ole tarkistettu.
Gulashivarasto elintarpeita kerrotaan nyt löydetyn Salaman talosta Aleksanterin varrella: 400 säkkiä ruisjauhoja, 100 vehnää, suuri määrä siirappia ja sokeria.
Sellaisten varastojen säilyttäjät ovat konnia, jotka ovat suurimpia syyllisiä nykyiseen tilanteeseen.
Työväen keskuudessa kiertää jo juttuja, että Tokoit ja Mannerit aikanaan katoavat miljoonien kanssa.
Yleisvaikutus
Yhä saa sen yleisvaikutuksen että Helsingin sosialistit, samoin kuin porvarit aijemmin katsovat asemaa kokonaan Helsingin kannalta. Näin elintarvekysymystä, niin sodankäyntiä. Miltä asema Helsingissä näyttää, sen mukaan lasketaan asema koko maassa.
Työmiehessä V. O. Kuusinen pääkirj: nyt kirjoittaa, no 40, että suojeluskuntaan ovat miehet rahalla ostetut, sekä, että porvaristo on turvautunut aseisiin työväkeä vastaan!
Niin ikään viivanalusessa, samoin kuin useissa kirjoituksissa tähän aikaan esiintyy talonpoikia = mairitteleva tarkoitus.
Suomen sotajoukot ja ulkomaat.
Nyt kerrotaan, että ne ulkovallat, jotka ovat tunnustaneet Suomen itsenäisyyden, ovat myöskin tunnustaneet Suomen valkokaartit Suomen valtion sotajoukoiksi.
Suomen Pankkiin eivät rosvot kuulu pääsevänkään pääholviin. Rahat ovat siellä, vain pienempiä määriä on muualla.
Olen alkanut saada sen vaikutelman että tähän tilanteeseen tulee joku äkillinen muutos. Mutta miten, sitä en osaa selittää.
Onko aavistukseni tosi, se saadaan nähdä.
Kerttu kävi reippaana täällä. Näyttää siltä kuin tämä tilanne olisi häntä kokolailla vain reipastuttanut.
Rauha solmittu!
Tuskin oli ylempänä mainitun aavistukseni ilmi lausumisesta, jonka ilmaisin Juutilaiselle ja isäntäväelleni, kulunut tunti, kun saatiin ’’Työmiehen’’ jakama sähkösanoma, että Saksan ja Venäjän välillä on solmittu rauha.
Mutta mitä se merkitsee meille? Onko ryssän sotaväki määrätty vietäväksi pois maastamme?
Jokatapauksessa: tämä merkitsee sitä, että ympärysvallat tulevat Venäjän vihollisiksi, Japani alottaa valloituksensa.
Venäläisen sotaväen omat intressit vetävät meidänkin maastamme kotiin päin.
Meidän punakaartiemme avuksi jää muutamia tuhansia venäläisiä huligaaneja.
Tämä on kaikki niin sekavaa. Miten tämä vaikuttaa meidän oloihimme? Se ei ole minulle vielä selvänä. On kokonaista 2 viikkoa kun on saanut lukea porvarillisia lehtiä.