Maanantaina 12. Toukok.

Mannerheim! Hän ei vieläkään ollut valmis tulemaan valtioneuvostoon hyväksymään hallitusmuotoesitystä. Vasta huomenna. Jos hän tekee muistutuksia, en saata olla tekemättä vastamuistutuksia. Jos hän epää – teen heti kapinettikysymyksen. Ja lähden pois. Hän on alkanut liian paljo näytellä kuningasta.
Venäläisten karkotusta koskevassa valiokunnassa esitin laajasti edellispäivän kohdalla mainitut mielipiteeni hetken poliittisesta asemasta. Vaadin keskustelu-suhdetta sosialisteihin, syyttömästi telotettujen kahden puolen lasten ja leskien avustamista, amnestiaa joissakin suhteissa. Venäläiset monarkisti-poliitikot pois! Pietarin sotaretki arka, en ole sinne läheskään valmis lähtemään. Meidän on nyt taas tarkistettava suhteemme Eurooppaan: Ei liijaksi Englannin helmoihin! Saksa ja Venäjä tulevat tekemään liiton. Englanti on vuorostaan joutuva koetukselle kun Irlanti, Intia y. m. eroavat.
Aunuksessa ja Virossa meidän on lupa olla, ne ovat Suomen heimokysymyksiä, mutta Pietari on Venäjän Akilleen kantapää. Sen valtiollinen merkitys on hävitettävä, mutta aika ei ole vielä tullut.
Mutta sisällistä eheyttä on saatava aikaan sitä ennen. Hgin vapautuspäiväksi on saatava aikaan jotain jolla lunastetaan hallituksen lupaus Hakkilan välikysymyksen yhteydessä.
Nämä periaatteet hyväksyttiin. Pääministeri rupesi puuhiin.
Saa nähdä.
Amerikan elintarve-luutnantti
kävi luonani professori Tigerstedtin kanssa kysymässä ostaako hallitus mr Hoverin [Herbert Hoover, tuleva presidentti] lahjaa vastaavan määrän elintarpeita lapsille Amerikasta! Jos, on Amerikka valmis antamaan vielä 180 tuhannen dollarin määrän lahjaksi, jos Suomi ostaa toisen verran.
Ilmoitin asian olevan elintarveministerillä, lupasin että asia ratkaistaan huomenna.
Ritavuori kävi neuvottelemassa hallitusmuoto-huolistaan. Minusta nämä sosialistit ovat hyvin maltillisia. Nyt on suuret mahdollisuudet saada hallitusmuoto. Ellei se tule nyt, ei se tule pitkiin aikoihin.
Mutta Mannerheim on mahdoton presidentiksi! Havaitaan jo että hän ilmeisesti kalastelee kuninkaallisuudellaan kansan suo-siota.
Ei! Se pitää olla suomalainen mies. Vaatimaton siviilimies. Kansallinen mies. Kuka? Ståhlberg[ilta] puuttuu useita avuja, mutta häneen luotetaan tällä kertaa ja hän on suomalainen. Hänen täytyy suostua!