Maanantaina 14p. Syysk.

Vaasassa. Ilmoitetaan että tänään on ollut ja on parhaillaan meritaistelu Helsingin edustalla jossain ja että Helsinkiin on jo tuotu haavottuneita. U. Suomettaresta leikkaan ja kiinnitän muistiin nämä ”aikamme kuvat”.
[LEIKE: Nimim. Hypänniemi, innostunut kuvaus suom. vapaaehtoisista:
ots. Suomalaisiakin mukana. ”– joukko poikiamme on jo Pietarissa, ja epäilemättä he pääsevät saksalaisille näyttämään, ovatko he hakkapeliittojen oikeita jälkeläisiä. – – Ensimmäinen ääni, että olisi lähdettävä, tuli tietysti Pohjanmaalta, muistaakseni Vaasan läänistä. – – Nelisensataa nuorukaista on (Helsingistäkin) ilmoittanut olevansa valmiina lähtemään.
(Mainitaan nimiltä tunnettuja urheilijoita): Armas Rudolf Taipale, joka ”antoi selkään Tukholman olympialaisissa niin saksalaisille kuin itävaltalaisillekin — kun hän on lueskellut yliopistossakin, toivoo hän kernaasti upseerin sinelliä. — hyppääjämestarimme E. Liljeberg — uimakyky Kalle Ilmari Sjöström.
– lisäksi moni ylioppilas on lyönyt kirjansa nurkkaan — koulupojatkaan eivät tahdo olla huonompia. — Postista ja rautateiltä lähtee miehiä myös. Konttoristeissa ja liikeapulaisissa vallitsee samaa mielialaa …
”emme me vieläkään ruudin hajua pelkää. Pojat, te olette lähtemässä tai lähteneet. Muistakaakin siis mihin vanha maine velvoittaa, että teistäkin jokin tulevaisuuden runoilija voi toistaa: ”Noin suomalainen taistelee, se vasta soturi!”].
Illalla kerrottiin, että Vaasan edustalla oleilevat laivat ovatkin venäläisiä! Niin ikään, että Hailuodossa olisivat saksalaiset käyneet maalla ja ryöstäneet ruokatavaroita.
Saksalaisten suuri tappio Ranskassa todetaan.