Maanantaina 22. Heinäk.

Suomettaren y.m. hyökkäyskirjoituksilta maalaisliiton eduskuntaryhmää vastaan puuttuu ydin. Ne nojautuvat vain kaikki solvauksiin, sekä pelotteluun. Ilmeisesti ovat ne purkauksia sen pettymyksen johdosta, ettei hallitusmuoto-asian päättämis-lykkäys lupaakaan vaikuttaa heille edulliseen tulokseen, jota he olivat odottaneet. Sittenkin on mieleni raskas. Hallitus on nyt, U.P:n mukaan rientänyt ilmoittamaan Berliniin että se luopuu ellei täällä hyväksytä monarkistista hallitusmuotoa. Miksi se on sinne riennetty ilmoittamaan? Onko tarkoitus sanoa: tarttukaa nyt, te saksalaiset, kiinni asiaan? Vai mitä? Onko sittenkin annettu Saksalle lupaus, että Suomesta muodostetaan monarkia? Jos niin on, silloinhan se lupaus on täytettävä, jos se on ahdistuksen hetkellä annettu, vaikkakin se näin muodostuisikin lopulta kysymykseksi: Suomen hallitusohjasten siirtämiseksi Venäjältä Saksaan. Hallituksemme politiikassa on niin tavaton paljous melkein rikollisuuteen vivahtavaa oman kansan kansanvallan pelkoa ja aivan holtitonta avutonta luottamusta Saksan militaristisen oikeiston aseelliseen apuun, että tuska puristuu rinnasta, ajatellessa seurauksia.
Ja tästä kaikesta, ellei se toteudu, luulee hallitus pääsevänsä vain – eroamalla, kuten koira veräjästä. Hallitus, jonka olisi ehdottomasti ollut erottava jo keväällä, silloin, kun se huomasi monarkian välttämättömyyden ja, kun sota oli käyty ja tilannetta oli ruvettava selvittämään. Mutta se ei eronnut. Se jäi paikoilleen, rupesi ajamaan monarkiaa kansan tahtoa vastaan ja vaati päämiehelleen keisarivaltuudet. Nyt kun se on lyönyt laimiin maan asian järjestelyn, hoitanut sotilas-, vanki-, ulko-, y.m. asiat niin veltosti, ettei mikään aikakausi voi sitä anteeksi antaa, kun se on taas elintarveasiat laittanut täydellisesti epäkuntoon ja tuijottanut itsensä sokeaksi – saksalaiseen kuninkaaseen, nyt se tahtoo erota! Ajettuaan maan raha-asiat ja valtioasiat täydelliseen umpikujaan.
Se voi olla, että nyt yli maan käyvä pelotus voi johtaa asiat siihen, että tasavaltalaista hallitusta ei esim. voida saada muodostumaan. Se merkitsisi vain että maan hallitustoimia varten kasvatuksensa saanut sivistynyt luokka jättäisi kansan enemmistön ja turvaisi vähemmistöön, jolla nyt, hallituksen tahdosta, on enemmistö eduskunnassa. Tämän enemmistön voi saada aivan täydelliseksikin sillä, että ainakin maalaisliittolaiset, kenties kaikki tasavaltalaiset poistetaan sieltä entente-ystävinä ja isänmaalle vaarallisina. Silloin ollaan selvällä pohjalla. Ja hallitus saa tarkoituksensa läpiajetuksi. Tällainen tilanne voi kyllä syntyä senkin kautta, jos maalaisliittolaiset katsovat, ettei heidän sovi olla ollenkaan mukana tässä näytelmässä.