Maanantaina 22 Huhtik.

Kysymys kotiin pääsystäsitkistyy ja mutkistuu. Tänään oli kokous jossa valittiin Vuorimaa, Bäck ja Virkkunen ottamaan selkoa pois matkustamismahdollisuuksista. Ottivat. Mutta mahdollisuudet ovat hyvin pienet siihen asti, kunnes rata avautuu. Pelätään uivia miinoja.
Kallio soitti illalla, että Vaasan senaatti on kiireesti kutsunut sinne täkäl. senaatin jäsenet, puhemiehistön ja delegatsionin. Siitä neuvotellaan huomenna.
Lapuan sankarit.
Tampereella on kaatunut 25 lapualaista.
Passipakko
peruutetaan tänään.
Sähkösanoman kotiin
jätin eilen sähkösanoman konttoriin. Kuvaavana ansaitsee mainita, että tästä valtion laitoksesta annettiin takaisin Mannerin 5-markkanen.
Vangitut punakaartilaiset
on ehdottomasti luovutettava Saksaan työväeksi kiellolla, etteivät ainakaan 10 vuoteen saa tulla isänmaahansa. Tätä ajatusta on alettu pohtia. Sillä muuten ollaan niiden kanssa pääsemättömissä. Siellä ne saisivat lujaa kuria ja kasvatusta, sekä tarttuisivat työhön.
Venäläisten Suomessa oleskelu on ehdottomasti kiellettävä.
Uusi vallankumous Venäjällä?
Itsepintaisesti huhutaan että Venäjällä on bolsevikkihallitus kukistettu ja asetettu monarkia uudelleen voimaan, Mikael keisarina. Mutta varmoja tietoja ei ole. Tämä kerrotaan olevan Burtsevin tuoma tieto, joka nyt oleksii täällä läpikulkumatkallaan Ruotsiin.
Hallitusmuoto perustuslakivaliokunnassa
Vastalauseemme perusteella olivat ryhmät suostuneet seuraaviin muutoksiin, jotka hyväksyttiin:
2 §lään ensimmäiseksi seuraava lisämomentti:
”’Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.’’
23 § tekemästämme muutosehdotuksesta luovuimme.
74 § Hyväksyttiin vastalauseemme.
Muissa kohdissa jäimme yksin vastalauseen kannalle.
82 §:lään ehd. suomalaiset muutoksen joka vaikeuttaa erioikeuden virkoihin pääsyä varten myöntämistä. Vastustimme, sekä Ståhlberg. Hyväksyttiin muutos enemmistöllä.
Monarkia
Ruotsalaisen ryhmän enemmistön puolesta esitti Estlander sen ehdotuksen, että hallitusmuoto rakennetaan monarkian pohjalle. Jäi ilman asiallista kannatusta.