Maanantaina 28 p. Tammik.

Kävin kierroksen kaduilla. Säätytalo on vahvasti miehitetty, samoin senaatti. Nikolain kadulla [nyk. Snellmaninkatu] on vahva vartiosto. Yliopiston rappusilla vartijat. Kuinka surettavaa katsoa näitä puolivillin näköisiä punakaartilaisia, jotka tuossa nyt marssivat kiväärit kourassa valmiina surmaamaan! He raukat on jesuiittamaisella valheella narrattu. On julistettu, että porvarit ovat käyneet aseelliseen taisteluun työväkeä vastaan! Niin nytkin julistuksissa. Se synti, joka tästä lankee johtajain niskoille on hyvin raskas.
Senaatti on määrätty hyvin räikeällä julistuksella vangittavaksi. En ole kuullut, onko heitä vangittu.
Eduskunta ei katsonut voivansa kokoontua täysistuntoon tänään klo 2, koska oli liikkeellä tieto, että oli aikomus hajottaa eduskunta.
Ilmeisesti tekee tämä liike vastavallankumouksellisen vaikutuksen. Sen ohjelmassa ei ole mitään posetivista vaatimusta, ja kumota se ei voi muuta kuin senaatin. Eduskunnan se voi hajottaa vain tilapäisesti, – se kokoontuu taas edellytysten tullessa.
Katsellessa noita kaduilla marssivia työmiehiä kivääreineen, tulee syvästi ymmärtämään sen, että heidät on narrattu. He ovat umpi silmin uskoneet, että heidän tekonsa on köyhälistön hyväksi, eikä mitään vastaselitystä ole laskettu heidän kuuluvilleen.
Sähkötin kotiin, että olemme elossa.
Mistä nyt siis on kysymys?
Punakaarti on tehnyt vallankaappauksen, ei ainoastaan senaatin, vaan sosialidemokratian suhteen.
Helsingin porvaristo on osoittautunut kykenemättömäksi puollustamaan asemaa, edes yrittämään sitä!
Sosialidemokratian kyky on lauennut yhdessä porvarivallan kanssa.
Nyt on tila tämä: porvaristo halvattuna pelosta miettii antautumista punakaartien armoille;
Sosialistit häpeissään;
Roskaväki, narrattu, piinattu työväki valtion johdossa.
Tulos on itsestään selvä!
Ryhmä oli täällä koossa, hyväksyi julistuksen. Mitään erikoista ei muuten päätetty. Oltiin kaikin sitä mieltä, että kukaan ei saa pyrkiä pois kaupungista ilman ryhmän lupaa. Relander oli tullut Tampereelta ylimääräisellä junalla.
Mieliala yleensä sekava.
Tänään ammuttiin ankarasti kaduilla. Ainakin joitakuita haavoittui. Klo 9 kävimme Vuorimaan kanssa Elannon kuppilassa syömässä. Kadut jotenkin autiot.
Hospizia pidetään silmällä. Saa nähdä rynnätäänkö tänne?