Maanantaina 31p. Elokuuta

Kaupungissa. Saksalaiset ovatkin vasta 120 km. päässä Pariisista. Mutta sittenkin! He taitavat liikkua voitollisesti eteenpäin. Tänään antoi piirustaja Nyman haastattaa Harjun, Ilkan taloudenhoitajana, vastaamaan ”velasta”, siis siitä onnettomasta kartasta! -Asian tälle kannalle tullessa täytyy minun nöyrtyä, maksaa itse koko kartta, sillä Ilkan vahingoksi en siitä anna koitua mitään. Käräjiin ei siitä myöskään saa mennä. Se on periaatteitani vastaan. Syy oli siinä, tähän ikävyyteen, että luotin taas liijaksi ihmisen vilpittömyyteen. Opiksi on. Mutta kyllä minä sen kartan poltan asianomaisen nähden heti kun olen maksanut. Sillä minä en voi hermostumatta sitä koskaan nähdä. Sitä paitsi on se niin huono.
Nyt on vielä toinen vastoinkäyminen kohdannut siinä kartta-asiassa. Elias Hollo lupasi jo viime maanantaina tehdä kaapin sitä varten, mutta – sitä ei ole tehty vieläkään! Olen siitä huomauttanut pari kolme kertaa, mutta ilman seurausta.
Sellaisia ovat ihmiset.
Tämä on pieni asia, mutta se on kummallisesti minua rasittanut.