Maanantaina 4. Helmik.

Taasen saanut yöni rauhassa nukkua, kiitos Jumalan. Kuinka on Kertun, kuinka kotiväen, kuinka Allin laita? Suljen kaikki Jumalan silmän alle. Paavo-poikani, olet lapsi, pysy pysy poissa aseleikistä vielä. Minä tiedän että sielussasi kuohuu, mutta lapsi ei ole sotamies.– Miten kehittynee asema? Vaasan puolesta ei ole tullut vähääkään tietoja koko viime viikolla muuta kuin Mannerheimin lyhyitä sähkösanomia ja Turun Istvestjan kipinäsähkösanoma. – Miten kehittyy tilanne Savossa, Karjalassa ja Satakunnassa?
– Täällä eletään kuin piiritetyssä linnoituksessa konsanaan. Ulkopuolelta kaupungin kuuluu ainoastaan se, mikä on sosialidemokrateille edullista. Kaiken muun he ’’Työmiehessä’’, joka on ainoa ilmestyvä sanomalehti, visusti salaavat, tahi antavat ilmeisesti aivan vääriä tietoja.
Töiden alkaminen ja sensuuri.
Tänään nyt kuullaan vaadittavan töitä liikkeissä alettavaksi. Mutta työnantajat suunnittelevat passivista vastarintaa. M.m. kirjapainoissa. Porvarilliset sanomalehdethän ovat lakkautetut. Nyt tahtoisivat vallanpitäjät järjestää niin, että jokaisessa kirjapainossa olisi punakaartilaisvartiosto pistimineen, sekä sensuurimies vartioimassa mitä painetaan! Näin ollen olisi häpeällistä suostua tällaisissa oloissa töihin.
Odotetaan jännityksellä miten asiat tässä suhteessa kehittyvät.
– Kirkas, aurinkoinen aamu.
– 60 milj. viljakauppa ja aseet. Nyt kerrotaan, että sen 60 milj. markan edestä, mikä kesällä maksettiin Venäjälle viljan etukäsimaksuna, nyt saadaankin sosialisteille aseita, ja kuitataan niillä.
– Laimiin lyödyn kansalaiskasvatuksen puutetta tämä on kaikki. Jos nuorisokasvatus olisi ollut sydämen asiana porvareille ja talonpojille ja muille kansalaisille viimeisenä 10-vuotiskautena, meillä ei olisi nyt tämä tilanne tällaisena edessämme.
Suunnattomasti kuuluu olevan väkeä liikkeellä kaupungilla. Tekee jo kovin mieleni liikkeelle. Tuntuu ahdistavalta ja kiusatulta olla näin. Minä en vähääkään pelkää kiinni joutumista, mutta jos ne alkavat pitää panttivankeina, voi se kestää kauan.
Kello 2.15. Nyt kertoo rouva kaupungilta ilmoitetun, että venäläinen sotaväki on julistanut sodan valkokaarteja vastaan. Kuului juuri yksinäinen kanuunanlaukaus.
Vaan, tämähän oli odotettavissa!
Ne toissapäivänä kuorma-autossa ohi ajaneet ’’venäläiset sotilaat pistimineen’’ olivatkin olleet suomalaisia. Joku oli kuullut heidän puhuvan suomea ja yhdeltä oli auton töyssähtäessä pudonnut huuliparta.
Ajurit ovat lopettaneet lakkonsa; en ole kuullut että muut olisivat lopettaneet.
Merkitseekö tuo venäläisten sodanjulistus sitä, että valkokaarti olisi viime aikoina taasen menestyksellisesti liikkunut?
No nyt kai herrat, ’’kansanvaltuutetut’’ riemuitsevat!
Voi kansa-raukka, mitä käärmettä olet povellasi elättänyt! Tässä nyt on sosialidemokratian kukkanen: Se käy murhaamaan Suomen kansan, vieraan, venäläisen sotaväen avulla!
Herra Jumala, vapauta minut tästä vankeudesta!
Sähkötin tänään Koskiselle.
Tampereelta tulee tieto, että kaupungin ovat suojeluskunnat vallanneet, ja että se on maksanut 1000-kunta haavoitettua ja kuollutta.
Voionmaa V. oli erään Kirjapainon ja kustannusyhtiön kokouksessa vaatinut kirjapainossa töitä alotettavaksi, sillä taistelu käy puna- ja valkokaartien välillä, me olemme puolueettomia.
Tämä on katala väite. Silloin kun maassa on sisällinen sota, jotkut voisivat olla puolueettomia.
Tällainen kanta voi johtua vain kaikkein itsekkäimmästä syystä: olla puolueton, voidakseen säilyttää omaisuutensa, henkensä ja vapautensa, nousta pinnalle kun ratkaisu on tapahtunut.
Se on halveksittava käsitys.
Grafillisen työnantajain Liitto on julistanut sulun siihen asti kunnes porvarilliset lehdet vapautetaan.
Odotan tänään Juutilaista ja Niukkasta; Vuorimaa ja Kokko olivat minua tiedustelleet.
Minulle alkaa hieman selvitä että venäläinen bolshevismi oli ja on siihen määrään myrkyttänyt kansamme teollisuus- ja kaupunkityöväen, että vuosi, pari samanlaista jatkoa, me tuskin olisimme enää kyenneet pelastumaan.
Mutta nyt minä uskon että me pelastumme vielä. Kunhan ei se vaatisi vain kovin paljon uhreja!
Mahdollista on, että tämä verinen kamppailu tulee täällä lopulta yhdistämään kansallisesti terveet voimat, vihkien ne veren kautta.
Me emme siis olleet kasvaneet niin, että olisimme tästä, historiallisesta välttämättömyydestä pelastuneet.
Siis: käykäämme kohti kohtaloamme! Voitamme tai kaadumme, sitä ei voi välttää.
Sisällinen sotahan se oli nuijasotakin. Mutta – silloin kansa, talonpojat sortuivat. Sortuvatko nytkin venäläisten ja kotimaisten huovien kuuliin?
Niin ei saa käydä!
Suomen pitää vapautua! Voi hyvä Jla, toimita minulle tilaisuus päästä tästä häkistä.
Ilmiantoja aseitten, esim. yksityisten revolverien omistamisesta y.m. kuuluvat helsinkiläiset palvelijattaret kovin lukuisasti tehneen. Arvatenkin juuri ne, jotka ovat seurustelleet ryssien kera. Kamalaa moraalin alentumista tämäkin osoittaa.
Kerttu kävi tuomassa vaatteita ja oli verrattain reippaalla tuulella.
Hän tiesi, että Tampere olisi valloitettu, mutta uhrina edellä mainitut tuhat haavoitettua ja kuollutta. Laskemme että se merkitsisi kenties 100-kunta kuollutta.
Herrat Manner & Kumpp! Te olette saaneet suuria aikaan. Teidän omille tunnoillenne on tässä maassa jo paljon useampi murha kuin Nikolai Verisen omallatunnolla.
Saatuja tietoja 3/2 18. = julkaistusta konekirjoitusliuskasta jäljennän tähän muutamia tärkeimpiä tietoja:
Suurlakon lopetettavaksi määrääminen johtuu osaksi siitä, että suuri osa työmiehiä tahtoo työhön ja on nykyiseen tilaan tyytymätön. – Tarkoitus on myös kääntyä ulkovaltain puoleen vasta sitten kuin lakko on lopussa ja liikenne taas käynnissä.
On myös tarkoitus saada pankit huomenna auki. Ellei henkilökunta saavu, otetaan uusi.
Työväen keskuudessa on paljon tyytymättömyyttä Työmies-lehden kirjoituksiin, joiden sanotaan olevan roskaa. Työväen keskuudessa tuntuu yleinen laimeneminen.
Palkkoja ei työväelle ole voitu kuukauden rajassa maksaa.
Määräyksen punakaartiin yhtymisestä on havaittu aiheuttavan paljon työväenyhdistyksistä luopumisia, joten näyttää olevan pakko peruuttaa se. Asia tulee tänään esiin punakaartien kokouksissa.
Sotaväen enemmistö on sitä mieltä, ettei ole otettava osaa meidän sisällisiin asioihimme. M. m. eilen on joukko matruuseja kieltäytynyt vartioimasta punakaartien aseita, koska ovat sanoneet valkokaartien tulevan ampumaan. – Väitetään kuitenkin Venäjältä tulleen kirjelmän, että elleivät täkäläiset joukot asiaan ryhdy, tulee sieltä joukkoja jotka sen tekevät.
Saksan suhde. Luotettavalta taholta on kerrottu saksalaisen Hoffmanin lähettäneen ultimatumin, että ellei synny täydellistä rauhaa 4 päivän kuluessa, ryhdytään marssittamaan saksalaisia joukkoja Pietaria kohti. (Tieto yksityiskohdissa epätarkka).
Suomalaiset jääkärit ovat saapuneet Arcturuksella Raumalle ja tuoneet mukanaan m. m. keveätä, kauas ampuvaa vuoritykistöä.
Suomen Pankin suureen kassaholviin ei ole onnistuttu pääsemään, yrityksistä huolimatta; sen sijaan on pienempään päästy. Rahaa on S.pankista saatu 1 miljoona markkaa.
Ammutut: Aikaisemmin on ammuttu rahatoimikamarin kamreeri Timgréniä, joka on haavoitettuna kirurgilla. Eilen on ammuttu m. m. ylikonstaapeli Pettersson ja poliisikomisario Lindholm, sekä lääketieteen kandidaatti Gösta Schybergson ja tekn. korkeakoulun oppilas Boxtröm.
Tuomareita, jotka ovat olleet tuomitsemassa aikaisemmin lakoista ja mellakoista johtuvia asioita, on paljon etsitty.
Punakaartin vakoilijoita on kaduilla, ravintolassa ja kahviloissa.
Junat. Itään päin lähtee nykyään 2 junaa päivässä ja pohjoiseen 1 juna. Matkustus junalipulla on vapaa (pk:n lupalipulla nim.) ilman erityistä tarkastusta.
Poliisilaitoksen etsivään osastoon on pakkomääräyksien jälkeen jäänyt vain 7 miestä, niistä vain 1 vanhaan palveluskuntaan kuuluvia.
Viipurista ovat punakaartilaiset käyneet jonkun matkaa maaseudulla, mutta kärsineet verisen tappion.
Keravalla on kaatunut 83 punakaartilaista. – Punakaartilaisten taholta on väitetty Keravalla surmatun kaikki talolliset, jotka ovat tavatut.
Ruotsin alamainen, ravintoloitsija Höglund on ammuttu.