Maanantaina 5. Elokuuta
Tuo ruotsalais-suomettarelainen liitto. Se on paljastettava! Pelotukset, joita monarkistit käyttävät, erittäin suomettarelaiset, siitä, mitä seuraa saksalaisten taholta, jos tulee tasavalta, nämä pelotukset ovat aivan samoja, joita suomettarelaiset käyttivät routavuosina perustuslaillisia vastaan.
Ne tahtovat nyt ottaa ikuisiksi ajoiksi vallan vaikuttaa Suomen valtioasioihin köyhältä pieneläjäkansalta, jotka vapautti maan! Tuhatta vertaa parempi olisi silloin, että tämä julma teko tapahtuisi väkivaltaisen vallankaappauksen kautta. Siten säästyisi ainakin eduskunnalta tämä historiallinen häpeäleima.
Mieliala junassa on hieman salaperäisen jännittynyt. Ilo on nähdä, että meidän miehet ovat varmoja asiastaan.
Samoin on Ylistaron J. Loukko. Hän onkin nyt aivan meidän kannallamme.
Asumme nyt rouva Hellbergin luona Aleksanterink. 48. Puhelin 8196
Pienen tasavaltalaisdeleg. kokous eduskuntatalolla. Sain tietää, ettei kukaan ehdotetuista ja kysytyistä henkilöistä suostu muodostamaan hallitusta.
Nuorsuomal. on 12 jotka äänestävät kiireellisyyttä vastaan jos hallituskysymys on sitä ennen selvä. 7 monarkistia. Puhemiehen ja Pullisen kanta sama kuin 12 nuorsuomal.
Senaattori Kaarlo Castrén. Myöhemmin ilmoitti, ettei millään ehdolla suostu muodostamaan hallitusta. Hän tahtoisi eduskunnan kaksikamariseksi, jos menisi hallitukseen.
Helsingin tasavaltalaisista ilmoitetaan, että ne alkavat jo kaikki horjua.
Ryhmä. Maalaisliiton keskushallinnon kanssa yhdessä neuvotteli laajasti tilanteesta. Kaikki muut, paitsi Lohi ja Relander olivat edelleen sitä mieltä, että on äänestettävä kiireellisyyttä vastaan. L. ja R. halusivat kiireelliseksi julistettavan mutta äänestää sitten sitä vastaan.
Illalla oli ryhmässä se tänne puuhatun maalaisliittolais-kokouksen lähetystö, n. 14 miestä, jotka vaativat ryhmää toimimaan siihen suuntaan, että tulisi saavutetuksi monarkistinen hallitusmuoto. Heidän kanssaan keskusteltiin. Pyynnöstään selitin heille ryhmän kannan. Kiistettiinkin.
Tällaiseksi oli se ujunut, se mielenosoituskokous jonka helsinkiläiset monarkistit olivat hommanneet maalaisliittoa pehmittämään! Vaikka heille maksettiin matkakulungit kaikille, vain nämä saatiin matkaan.
Tri G. Schauman selosti käyntinsä senaattori Stenrothin ja Saksan lähettiläs von Brüggin luona, kuulustelemassa passin saantia Saksaan, johon hänen piti meidän tasavaltalaisten lähettiläänä mennä.
Stenroth oli kylmä, suorastaan epäkohtelias, von Brügg kohtelias. Piti puheillaan 1 ½ tuntia. Kieroili, ettei passin saanti riipu hänestä vaan sotaministeriöstä. Lupasi ilmoittaa asiasta myöhemmin.
Ei ole ilmoittanut.