Marrask. 20 p 1917. Tiistaina

Senaattikeskusteluita kaiken päivää. – Olen ollut kaiken päivää matkassa. —
Ryhmä hyväksyi kaksi kirjoitustani lehdissä julaistavaksi.
Puhemiehistö klo 7. Kämp.

Luonani kävi tri R[yö]mä ehdottelemassa uutta radikalista kokoomussenaattia. Hänkin aikoi kokonaan ’’verestä’’ puhdistettua senaattia. Ohjelma miellytti minua. Ilmoitin etten hyväksy Tokoita, enkä Tokoin ohjelmaa. Sanoi Valppaan olevan hänen kannallaan. Lupasi mennä ryhmään ohjelmaansa ajamaan.

Kerrotaan, että punakaartilaiset kiduttavat panttivankeja.

Sosialisteilla on ollut neuvottelukokous tilanteesta muiden ryhmien kanssa. Siellä on jo ollut hyvin nöyrtynyt ääni. Sos. näet, pelkäävät. – Istuntoa ei voitu tänään pitää, kun vankeja ei ollut vapautettu.

Tokoi on kysynyt esittelijä Rautavaaralta, suostuisivatko esittelijät alistumaan siihen, jos Mannerin valtiopäivät antaisivat valtakirjat Tokoin senaatille.

Ylioppilaita oli käynyt Kallion luona ja lausuneet katkeran mielensä Helsingin lehtien esiintymisen johdosta maalaisliittoa vastaan. (Donner ja Poh[jan]heimo). He olivat sanoneet, että heillä on perusteilla uusi lehti ja uusi puolue, joka tulee olemaan lähellä maalaisliittoa. U.P.kin [= Uusi Päivä] on ostettu, eikä siinä pääse enää ilmi puhdas itsenäisyysaate. Rahaa oli jo koossa suuret summat.

Ryhmä oli yleisesti sillä kannalla että eduskuntalakko olisi nyt lopetettava.

Puhemiehistössä päätettiin:
Istunto pidetään keskiviikkona klo 12, jossa toim. Suuren valiokunnan vaali, sekä esitetään syyt, miksi valiok. puheenjoht. vaaleja ei ole voitu pitää. Pyykin pesu. Istunto kesk. ja jatkuu, jos tarve vaatii torst. klo 11. Ilmoitettava ryhmässä.

Sain kuulla, että myös Itsenäisyysklubin muihin, kuin maalaisliittolaisiin lukeutuneet jäsenet aikovat painua vastalauseensa Hels. Sanomain tämän päiväistä esiintymistä vastaan.

Huomisessa istunnossa: huomautettava, miten Italian hätä on siellä yhdistänyt kaikki puolueet.
Meillä on tapahtunut kansallinen onnettomuus. Se on sokean luokkataistelun armoton tulos. Verikaarti on kasvanut sosialismin pään yli. Se muistuttaa nyt – italialaista Gamoraa.
Me olemme suuressa vaarassa. Sillä aikaa kuin maassa vallitsee rosvovalta, joka uhkaa vielä enemmän sosialismia kuin kapitalismia, sillä aikaa hiovat kansallisen vapautemme vastustajat aseitaan. – –
Nyt huutaa meille veljeimme veri kostoa maasta. Pysähtykäämme hetkiseksi. Käsi sydämelle. Loihtikaamme Suomemme kohtalo eteemme. Mitä opettaa näiden syyttä veriinsä uupuneiden kansalaisten kova kohtalo?
Mitä merkitsee tällä hetkellä, että suomalaiset miehet, sosialidemokr. lainaavat pyssyt ja pistimet venäläisiltä, venäläisiltä, uhatakseen niillä omaa maatansa, kansaansa? Ja lopulta murhaten joukon syyttömimpiä?