Marraskuu 21.

Oli istunto ja toimitettiin suuren valiokunnan vaali. Ei muuta. Tapasin paria ylioppilasta Kallion luona asiassa, joka edellä on kerrottu. Raittiita ajatuksia heillä.
Tänään sain revisionistis-sosialistisen eduskuntaryhmän ehdotuksen senaatin ohjelmaksi. Sen takana on 40 edustajaa. Hyvin maltillinen.

Täällä tapahtuu hirmuista. Nyt kuuluvat punakaartilaiset alkaneen vankejaan kiduttaa nälällä.
Ja yhteiskunta on voimaton!
Savonlinnassa on Sopasen kartano punakaartin piirittämänä uhaten murhalla ja tulipalolla. Prokuraattori on saanut sähkösanoman.

Maalaisl. keskushall. puheenjoht. ja jäsenet Voionmaalle.
Tänään tuli hra Kahelinin kanssa pieni kohtaus, kun hän ilmoitti että Verner Söderström Oy aikonee pitää kiinni Uuden ajan ja Murt. voimien kontrahdeista.
Se vaikutti ratkaisevasti kiristyksen tapaan ja teki sen, että minä nyt luovutan teosteni kustannusoikeuden Edistysseurojen Kustannusosakeyhtiölle.
Tänään kävi täällä Ruokosalmi. Pyysin koottujen teosteni 12 nit. à 320 siv. julkaisemisoikeudesta 25 nä vuotena á 100,000 markkaa.
He pitävät perjantaina kokouksen. Lauantaina saan vastauksen.

Svendorzetski kävi täällä. Menee Pietariin.

Ryhmässä keskusteltiin senaatin kokoon panosta Svinhufvudin johdolla. Ljvi [Luopajärvi] kertoi neuvotteluissa Svinhufvudinkin jo tunnustaneen, että tällä hetkellä on onnellisinta, kun valta on eduskunnalla, eikä jollakulla punakaartilaissenaatilla. Ryhmä päätti kannattaa Svinhufvudia muodostamaan senaatin.
Ennen kuin hajosimme kerrottiin, että ’’Loimaalla teurastetaan.’’.
Porvaripuolueiden lähetystö toi tiedon Turun tapahtumista ja esitti lähetystöä sosialisteille. Valittiin mukaan Haapanen.