Perj. 19. Jouluk.

Helsinkiin. Asun Hospitsissa. Kävin eduskunnassa ja tapasin muutamia tovereita. Sunilaa tapasin enempi. Hän oli levoton presidenttiasian vuoksi. Ryhmässä oli asia taas ollut esillä. K[allio]lta oli nyt saatu selville, että hän oli edistysmielisille, ennen näiden puoluekokousta sanonut, että maalaisliitossa kannatetaan Rytiä!
Se oli vaikuttanut ilmeisesti siihen, että Ryti nimettiin! Ryhmä asettuu kuitenkin jyrkästi Rytiä vastaan hänen kylmyytensä vuoksi maatalousasioihin.
S. arvosteli Kn politiikkaa maatalousministerinä: heikko. S:lan ollessa maatalousministerinä hän ei saanut kannatusta omilta ministereiltä.
Ryhmä asettui edelleen sille kannalle ettei omaa presidenttiehdokasta nimetä. K. oli nyt myös ilmoittanut ettei hän rupea ehdokkaaksi. Hiekkala kuuluu ajavan Rytiä.
Nyt on Suomen Pankissa O.T.K:lla rajaton luotto. Sieltä on tällä 50 % vastaan kaikkien muiden yhtymäin luottoa. Sosialistit kannattavat Rytiä.
K. oli ollut eläkeasiassakin toista mieltä kuin ryhmä. Ja hänen kannallaan Lohi.
G. Schauman kertoi miten Paasikivi oli raivonnut hänen kirjansa johdosta. Soittanut professori Melanderille joka on V.S.O.Y:n johtokunnassa että hänen osakkeensa pitää ostaa pois kaikki, hän ei tahdo olla mukana sellaisessa roskayhtiössä joka painattaa tällaista häväistyskirjallisuutta.
Samalla ilmoitti S. että kirjakaupat Helsingissä boikottavat kirjaa, ne ei aseta sitä näkyville.
K. ei tullut ollenkaan minua tapaamaan eduskunnassa, vaikka tilaisuutta siihen olisi ollut.
Ulkoministeriössä oli lautak. kokous. Mukana Erich, H. Ramsay, P. Artti, ministeri Procopé, minä. Sovittiin hyvin. Tällä kertaa suomalaiset pyrkijät etualalla.
Sen jälkeen oli minulla ulkoministerin kanssa pitkä keskustelu reunavaltapolitiikasta. Hän on vaikeassa asemassa, sillä veri vetää Ruotsiin. Esitin taas seikkaperäisesti kantani.