Perjant. 12. Maalis.

Siis: on vielä mentävä valtioneuvostoon. Kahvitunnilla kerrotaan että Erichin hallituspuuha on taas ruvennut hengittelemään. Hblälle on ilmeisesti tullut hätä. Se suosittelee jo hallitukseen menoa vastoin ryhmän tahtoa.
Oikeuskansleri taas tietää että hänelle oli joku sanonut, tullessaan ryhmästä, ettei siitä tule mitään.
Nyyssölän asia. Kun eduskunta on vähentänyt sosmin. raittiusosastolta 25,000 mk, on seuraus että Nyyssölän ylimääräinen virka on lopetettava. H-S. ja hän eivät sovi keskenään. Nyyssölän kanssa sovimme että hän saa mennä. Saa palkkansa tämän kuun loppuun.
Holsti, Mannerheim, hallituskysymys, y.m.
Holstin kanssa tarinoimme. Hän arveli Mannerheimin sormien olevan pelissä ruotsalaisten hallitusjarrutuksessa. Kertoi muuten että oikeistolaispiireissä aletaan jo käsittää Mannerheim-humbuukin luonne. Sieltä on kotoisin arvostelu: Mannerheim on huippuunsa jobattu sota-osake. Kaikki hänen kannattajansa ymmärtävät jo, että kun se romahtaa, tulee lankeemus olemaan suuri.
Routavuosina oli Mannerheim henkivartiokaartissa ja keisarin seurueessa Pietarissa ja häpesi veljeään, joka laillisuusintoilunsa vuoksi karkoitettiin maanpakoon.
Venäläiset valkoiset, pahimmat suomi-syöjät veti hän valtakautenaan maahan.
Minä sanon uudelleen: Se mies pelaa boulangerilais-napoleonilaista politiikkaa. Pietarin retki oli suunniteltu hänen nostattamisekseen historialliseksi kuuluisuudeksi.
Hänen upseeritoverinsa eivät ollenkaan pidä häntä etevänä upseerina.
Holsti tahdotaan nyt pitää hallituksessa kilpenä länttä kohti. En voi hänelle suositella asemaa sellaista! Mutta jos Holsti ei ole saatavissa, silloin ei Erichin yrityksestä tule ainakaan mitään.
Hahl ja hallitusohjelma. Tänään sanoin kahvitunnilla valtioneuv. että mlto vaatii ehdottomasti että hallitusohjelmassa täytyy olla tiedonanto siitä, ettei tielakia koskevaa eduskunnan hyväksymää pontta panna käytäntöön. Silloin sanoi Hahl: se on mahdotonta sitä ottaa julkiseen ohjelmaan. Sanoi tämän mielipiteensä tuoneensa esiin hallitusneuvotteluissa. Minä sanoin: ryhmä on päättänyt yksimielisesti toisin, mutta Hahl ei ole ollut ollenkaan näissä ryhmäneuvotteluissa.
Rauha kiirehtii. Olen kiirehtinyt, että meidän tulisi jouduttaa rauhan tekoa. Jätin valtuudet minun puolestani alotteenottoon poissaoloni aikana.
Björkenheim. Äsken hän soitti Kalliolle ja pyysi istumaan hänen ja Liakan kanssa. – Tämä on jo ainakin kolmas kerta. Minua hän karttaa, vaikka hän tavatessa teeskentelee suurta ystävyyttä. Viimeksi junassa tavattaessa hän sanoi, ettei hänellä ole muita ystäviä kuin Antila, Liakka ja minä. Mutta kuiten – minut hän sittenkin sulkee ystävyytensä ulkopuolelle. Varsinkin nyt kun Antila on kuollut, jos hän olisi tahtonut ystävää muistella, hän olisi voinut tervehtiä minuakin.
Mutta minä luulen, että tämä on poliittisen taistelun hedelmä. Hän vihaa maalaisliittoa ja sen kasvamista.
Miksi eivät hänen silmänsä avaudu? – Taikka: aatelismies ja entinen maakauppias, ne kenties sittenkään eivät sovi samaan pöytään, varsinkaan nyt!
Niin – minä olen taistelun mies. Muut ovat ottaneet, monet, politiikan vain korjatakseen tyyneen satoa. Minun on ollut oltava aina rintamalla. Siksi olen menettänyt entiset ystävänikin.
Olenko siis ottanut tämän taistelun liian totena? En! Sillä jos minä olisin hellittänyt, me olisimme menettäneet maalaisliiton! Ja nyt on valmistuttava ratkaisevaan taisteluun. Tehtävä maalaisliitosta se puolue, joka valtaa kilpailevan enemmistön. Mutta sitä varten on minun päästävä pois hallituksesta synnyttääkseni kirjallisuutta joka selvittää tarkoituksemme.
– – –
Olen matkalla kotiin.
Pysyväisesti tahdon aivan pian päästä kotiin m.m. seuraavista syistä:
saadakseni olla enempi yhdessä vaimoni ja äitini ja lasteni kanssa;
vapauttaakseni ajatukseni poliittisilta tottumusraiteilta elämään, ennen kuin tulen niin vanhaksi ettei se enää käy laatuun;
elääkseni sieluani varten;
päästäkseni tilaisuuteen välttää taisteluita, voidakseni rakastaa ja herättää rakkautta,
tehdäkseni elämäni tilinpäätöksen;
eläessäni kirjoittaakseni ne lukusat teokset mitkä mielessäni askaroivat;
nostaakseni Ilkan kansanvalistus- ja kasvatuslehtenä unelmoimaani asemaan,. jn.ep.
Jumalani, anna minun mennä. Anna minun laskeutua alas täältä hallitusistuimelta ja puoluejohtajan paikalta vaatimattomuuteen ja rauhaan!