Perjant. 16. Jouluk.

Tänään äänestettiin viljatulleista. Hyväksyttiin 25 p. Mutta ei liukuvia. Suunnittelemme 30 milj. pienvilj. laina asiassa hyväksyä viimetingassa koko sos. ehdotuksen ellei saada korjausta.
Tänään oli Kieltolakiliiton toimikunnan kokous. Päätimme jättää sos.ministeriön toimeksi hankkia kaikki Tampereen ja Porin spriireseptien oikeusjutun asiakirjat. Sillä nyt on Moberg ja Gröndahl vapautettu! Ei ole muka lakia joka rajoittaisi lääkärin reseptivapautta!
Vähitellen alan uskoa että nämä tapaukset kai rupeavat herättämään kansaa. Virkamies- ja yläluokkalaisaines, joka tottui nöyrtymään ja kumartamaan keisarivallan edessä, uhmaa ja ylönkatsoo kansanvaltaa. Kansanvallan auktoriteetin nousun ehtona on: että se ottaa itselleen siveellisesti lujan, yhteisetuun perustuvan pohjan. Kenties nämä kokemukset vievät siihen.
Merkille pantava on voittomme tulliasiassa. Porvaristo kääntynyt, Tekla Hultinia ja Georg Schaumania lukuunottamatta.
Maalaissosialistien on pakko tulla mukana, kuten nykyään pienviljelyksen avustamisessa ja 30 milj. asiassa.
Meidän asiamme menee eteenpäin!
Tänään näytti Vennola minulle Moskovasta tullutta lähetystöraporttia. Siinä sanottiin Englannin edustajan ilmoittaneen kuulleensa Tshitsheriniltä, että he kutsuvat Helsingistä pois selvityskomitean ja lähetystön. Kyselee tiedetäänkö täällä. Täällä ei ole kuultu mitään, eikä pidetä asiaa totena.
Toisessa raportissa ilmoitetaan punaisen armeijan käsittävän 1,800,000 miestä, taisteluvahvuuden ollessa 300,000.
Eduskunnassa tullikäsittelyssä äänestivät ruotsalaiset sosialistien kanssa sokeri- ja kahvitullit alennettavaksi sosialistien ehdotusten mukaan, joka merkitsi että tullitulot alenivat toistasataa miljoonaa markkaa.
Saatiin kuulla ruotsalaisilta että tämä on kostoa ruotsalaisen hiippakunnan menetyksestä.
Me päätimme vastapainoksi sosialistien kanssa äänestää teollisuustulleja alennettavaksi myös sosialistien vastalauseen mukaan, saadaksemme jotain vasta-arvoja kun asia menee suureen valiokuntaan tarkistettavaksi.
Niin äänestimme 112 ään 56 vastaan puuvillalankain tullin alas.
Sitte tuli puuvilla ja villakankaat 109 ä 57 vastaan alennettiin nämäkin tullit.
Naamat oikealla ja vasemmalla alkoivat tuijotella totisina.
Alettiin jo puhua hallituspulasta, jättää istuimet ruotsalaisille ja sosialisteille.
Pelastusta toivotaan suurelta valiokunnalta.
Äänestysten jälkeen tiettiin pian kuluareissa kertoa että ruotsalaiset olivat vielä tehneet sosialistien kanssa lehmäkaupan poistaakseen viljatullit.
Me taas laskemme että se ei näin asian muodostuessa ole erikoisesti maanviljelijän kannalta pelättävä, vaan maan yleisen edun kannalta. Se, näet merkitsee lisääntynyttä viljan tuontia ja sen kautta markan kurssin alhaisuutta. Silloin viljalla kyllä tulee olemaan hintaa.
Istunto kesti klo ½ 4 aamulla.