Perjant. 18. Heinäk.

Aunus. Holsti ilmoittaa, että Ranskan lähettiläs ehdottomasti sitä mieltä että Aunus ja Viena on yhdist. Suomeen. Samoin Engl. kenr. Gough. Viime mainittu sitä mieltä, jos bolshevikit hyökkäävät, olisi parhain että entente ryhtyisi avustamaan ja miehitettäisiin Aunus Laatokasta Äänisjärveen. Rahaministeri esitti Stenrothin sähkösanoman: Mannerheimin sivuuttaminen tekisi meille mahdottomaksi kohottaa ulkomaalaista lainaa. Meidän ei pitäisi alottaa uutta valtiollista kauttamme valtiovararikolla. Tukeaa ajatustaan Norjan ja Ruotsin hallitusten ja rahamiesten mielipiteellä.
Alkio lausui että Stenroth oli viime vuotena osottautunut niin huonoksi ilmanennustajaksi, että hänen nimensä tässä yhteydessä on vahingoksi hänen ajamalleen asialle.
Useat merkitsivät saman suuntaisen käsityksen.
Hälyttävä tiedonanto
Sotaministeri ilmoitti että englantilaisen kenraali Goughin esikuntapäällikkö March oli Pietarista antanut virallisen raportin jossa kerrottiin m. m. että Pietarissa on valmiina 100,000:nen bolshevikiarmeija joka viipymättä suunnittelee hyökkäystä Karjalan kannaksen yli Suomeen, toinen osa Laatokan itärantaa puhdistamaan Aunuksen. Ensin vallataan Viipuri ja Riihimäki. Helsingissä on 15,000 punaista. Aikomus on hajottaa Suomen vakinainen armeija, jossa on 40 % punaisia. Otaksutaan etteivät Suomen talonpojat enää lähde bolshevikeja vastaan. Trotski tahtonut lykätä hyökkäyksen elonkorjuuseen koska silloin on vaikea talonpoikain lähteä.
Kysyttäessä mikä suunnitelma sotaministerillä on, hän vastasi: Alussa vetäydyttävä takaisin. Varustukset ovat heikot. Nyt on saapunut 10 tankkia.
Lausuin epäilykseni että koko raportti voi olla englantilaisten tai Koltshakin provokatsionia, koska saman päivän Hgin Sanomissa on Volffin uutinen Kööpenhaminasta [lehtileike]
Sittemin kerrotiin, että March on ollut Judenitshin kanssa yhteistoiminnassa Siperiassa.
Kysyttiin mihin toimiin on ryhdytty, että saataisiin varmat tiedot engl. tiedonannon toden peräisyydestä. Valdén: vakoiluosasto hankkii tietoja. Tämä bolshevikien sotasuunnitelma on ollut ennen tiedossa. Bolshevikeilla on meidän oloistamme täsmälliset tiedot. Ei anna niin paljoa arvoa Helsingin 15,000 punaselle.
Olen väsynyt. Asemakin on niin sekava. Kun sais edes pari viikkoa levätä! Kalliokin meni vain viikon lomalle.
Illalla olin Paavon kanssa raittiusväen kutsuissa Munkkiniemessä. Se oli hauska, henkisesti virkistävä reisu. Mentiin Saimaan vesistön eräällä lastilaivalla.