Perjant. 21. Marrask.

Uudet lehdet. ’’Maan ääni’’ ja ’’Kieltolaki-lehti’’ alkavat ilmestyä. Kumpaseenkin olen ensi näytenumeroon kirjoittanut johtavan, sekä viivan alusen. Kyllähän ne kysyvät minulta paljo. Ilkan lisäksi melkein liikaa. Mutta se omituinen seikka, että juuri minä olen kummassakin asiassa joutunut näin keskeiseksi henkilöksi, on luullakseni joku merkki siitä, että minun on se tehtävä. Käyn luottamuksella työhön. Asiamme tulee voittamaan. Myös Pyrkijään onnistuin saada artikkelijaksoon jatkoa. Suokoon Jla voimia minulle, jos työni on tarpeellista. Pastori Sirenius kävi tänään luonani. Hän on ollut 6:sa valtiossa matkalla tutkien etupäässä settlement-liikettä. Hän kertoo ihmeellisiä asioita. Johtavia sosialidemokraatteja mukana kristillis-sosialistisessa kongressissa! Hän tuli minua pyytämään alotteen tekijäksi – kirkollisen vallankumouksen alalla! – Keskustelimme laajasti. Kummallisesti sointuu yhteen laajakantoisimpain johtopäätösteni kanssa – hindulaisten braminien lennokkaat arvostelut Euroopan aikaansaannoksista, sekä pappien (yhteiskunnallisesti heränneitten) ja johtavien sosialidemokraattien käsityksistä. Tarjosin hänelle ja toisille samoinajatteleville Ilkan palstoja ja lupasin kirjoitukset korvata.
Mutta nyt otan Ilkkaa varten laatiakseni hyökkäyskirjoituksen nykyistä valtiollista, uskonnollista ja taloudellista paikallaan polkemista vasteen. Jotain uutta! Reikä tämän umpisokkelin seinään! Ilmaa! Jumala mukaan!
Ostin Millerin: ’’Sydämen puutarha.’’ Erinomaisen virkistävää luettavaa.
Sydäntäni ehdin niin vähän hoitaa. Se kuitenkin elää koko virkeänä aamu- ja iltarukousten varassa. Nykyään on kumpanakin hetkenä rukoukseni tämä:
’’Rakas Herra Jumala, valaise, hoida, taluta minun rakasta Paavo-poikaani. Taluta, valaise, pidä silmällä minun molempia tyttäriäni, Kerttua ja Allia. Suojele rakas Jumala vaimoani, anna hänelle voimia kestämään siinä vanhusten ja rampain edesvastuullisessa hoitajatyössä, mitä olet hänelle uskonut. Siunaa Äitiäni, Mimmiä ja palvelijaa. Suojele kotiamme. Siunaa veljeäni Aaronia ja ystävääni Haapalaa, paranna heidät terveeksi lapsiansa ja perheitänsä varten. Siunaa Harjun ja Hollon perheitä. Anna Hollon nuorten korpivaelluksen pian päättyä niin että he löytävät toisensa rakkaudessa ja elämässä. Siunaa Herra isänmaata. Siunaa hallitusta, anna hallitukselle viisautta ja voimaa hallita kansaa oikein Sinun tahtosi mukaan. Herra siunaa vihdoin minua ja anna minulle voimia täyttää velvollisuuteni. Amen.’’
Omatuntoni on yhä kipeä ja levoton kiukkuisesta kohtauksesta Luopajärven kanssa. Minun on se saatava pois – vaikka koko syyllisyys jäisi minulle. Aihe oli kuitenkin niin pieni. Mies ei sellaisen edessä saa kitua, hänen on noustava nöyryydessä ja rauhantekijänä ja sovittajana itsekkyytensä voittajaksi.