Perjant. 22. Huhtik.

Ilma kaunis, mutta hieman pilvinen. Tilani edelleen samanlainen. Viluttaakin. Kieltolain kohtalo. Paitsi sitä, että eduskunnassa on tehty kolme alotetta, Schaumanin, Österholmin ja Palmgrenin, kieltolain tuhoamiseksi, on nyt hallitus nimittänyt kauppasopimusta Ranskan kanssa tekemään hrat ministeri Procopén, ulkomin. kauppaosastonjoht. Åströmin, lähettiläs Enckelin ja Ranskassa olevan konsulin Nordbergin, – kaikki kieltolain vastustajia ja vastustajain asiamiehiä! Ovatko nyt Liakat ja Joukahaiset nukkuneet vartiopaikallaan, vai miten tämä on käsitettävä? En voinut pidättäytyä: Kirjoitin Ilkkaan, ehdottaen lisäksi Voionmaata tai Laitista. Kirjoitan myös ryhmälle. – Kyllä tämä on surkeata, sillä jos olisin ollut Helsingissä, varsinkin hallituksessa, siellä komissionissa varmasti olisi myöskin kieltolakimies.
Kärki kirj. vaimolleni. Siellä on jo ollut ryhmässä ikävyyksiä Kokon asian vuoksi. Relander on ollut selostamassa. Kokko heikosti puolustautunut. Ryhmä yhtynyt Relanderiin. Arvelee Kokon pyytävän eroa.
Sehän onkin vähintä mitä hänen tulee tehdä. – Yhä uskon kuitenkin, että pääsyy on Kokon apulaisten. Hänen suurin syynsä lie rajaton huolimattomuus.
Kevättä nauttimassa olimme Annin kanssa taas Vallinmäen takana.
Kun minulla olis rahaa, ostaisin sieltä sen metsän ja rauhottaisin sen puistoksi, jossa ihmiset saisivat nauttia ja levähtää. Itsellemme pistäisin sinne pienen lepomajan tai työmajan, johon vetäytyisimme lepäämään.
Mutta sellainen huvi kuuluu vain rikkaille. – Siitä huolimatta siellä olisi hyvin hauska mökin paikkakin!
Tunnen että kevätilma ja aurinko tekevät minulle hyvää. Kyllä minä tästä vielä nousen!
Iltapäivän aurinko katselee kullankeltaisena salin pihaikkunasta. Se on kotini ihanimpia nautittavuuksia.
Ja minä – nautin lomaa! Luulen että tämä on toinen kerta elämässäni kun nautin lomaa. Ensikerran – se taisi olla 1912, kun samanlaisen väsymystaudin vuoksi menin Keurulle ja olin siellä 13 vuorokautta. Tämä on seuraava. Mutta saada olla kotona sairastamassa, se toki on toista kuin maksua vastaan palveltavana jossain. Uuh!
Vuorimaa on niin ikään yhä lomallaan, samanlaisella kuin minä. Kirjoitin hänelle tänään.
Soitin Vaasaan. Harju, Haapala y. m. olivat Niemelässä. Suon heille sydämestäni sen ilon – kunhan en vain minäkin jo huomenna mene sinne!
Mutta mikä kohtalo odottaa kansaamme ja isänmaata? Kaikki piirit tuntuvat suhtautuvan asemaan niin keveästi. Ne jotka saavat paljo tuloja, ne huijaavat. Joilla ei ole huijata, ne valittavat. Vakavaa ponnistusta aseman parantamiseksi ei ilmeisesti voida oikein yrittääkään, koska kaikki piirit odottavat parannuksen tulevan – kilpailijain kukistumisen kautta.
Melkoisen kirkkaan kuvan tilasta ja käsityksistä antoivat äskeiset eri puolueiden kokoukset. Niin suunnaton määrä omaa kiitosta! Kokoomus ja edistys kilpailivat tässä suhteessa. Oli hauskaa ja joukkopsykologisesti kuvaavaa, että maalaisliiton kokouksessa tuskin itsekiitosta oli. Mutta sitä on meikäläisissä. Koska pääsemme puolueiden itsetutkisteluun?