Perjant. 24. Helmik.

Tänään äänestettiin asevelvollisuuden palvelusajasta. Kun sosialisteista monet äänestivät kumoon meidän ehdotuksemme: Viitenä ensi vuotena vuosi, sitten yhdeksän kuukautta – Mantereen ehdottamaa 1 vuoden aikaa vastaan, katsoimme että sosialistit pettivät. Silloin huomattava enemmistö meistä äänesti 1 vuoden puolesta seuraavassa äänestyksessä, jolloin se voitti 96 äänellä 92 vastaan.
Nyt vakuutettiin ryhmän edustajille suuressa valiokunnassa, ettei missään tapauksessa saa suostua enää sosialistien lepyttelyihin, ne kun nyt tarjoovat 4 v. ylimenoaikaa, vaan pysyttävä jyrkästi kiinni 1 v. palvelusajassa. Tämä tuntuikin olevan hyvin jyrkkänä mielipiteenä. Sillä jos meikäläiset nyt taas ottavat uuden kannan suuressa valiokunnassa vastoin eduskunnan päätöstä ja eduskunta taas sen muuttaa, silloin joudumme kaikkien pilkan alaisiksi.
Edistysmieliset ovat houkutelleet hallitusta tekemään asiasta kapinettikysymyksen. Sitä ei tähän asti ole tehty.
Mutta nyt jää sosialisteille vapaus panna laki yli vaalien jos tahtovat. Vaan se on heille kamalaa. Silloin he saavat tilaan 1 ½ vuotta!
Jos meikäläiset 9 kk. miehet nyt tekevät jotain pilatakseen asian ja tulee joitain hallituskonflikteja – silloin pesen käteni. Niukkanen, Takkula ja Leppälä saavat hoitaa seuraukset.
Sotaministeri sanoi nyt tänään asettavansa presidentille valittavaksi hänen tai Gajevskin välillä.
Kyllä pitää olla älyä, kuin juuri asevelvollisuusasiain ollessa kireimmillään laitetaan sellainen skandaali!
Viron Vapauden ristit jaettiin tänään. Antoivat Juutilaiselle ja minullekin. Saahan se tuo koru olla muistona näiltä ajoilta – kun yhtään kotimaista en ole kyennyt ansaitsemaan! Enhän minä sellaista rinnassani kanna, se ei sovi katsantotapoihini. Mutta menköön perintönä jälkeläisilleni, kuten ainakin muistoesine. Työni Viron vapautuskomiteassa ei ollut suuren arvoinen, mutta Viro muisti sentään.
Holstilla kävin. Hänkin on vakuutettu että salainen liiga on olemassa.
Ruotsalaiset eivät sano selvää kantaansa Suomen – Puolan liitosta. Hornborg ja Procopé kyllä sanovat selvään, mutta Estlander ja Colliander juonittelevat. Estlander oli sanonut R. Erichille:
”No katsoisitko sinä siis sopivaksi että tämä hallitus saisi liiton tehdä?”
Erich: ”Mutta mitä se siihen kuuluu, mikä hallitus sen tekee, jos se kerta on tehtävä ja tulee tehdyksi.”
Sellainen on Estlander!
Hyi.
Sain pinkan asiakirjoja, jotka valaisevat 1918 politiikkaa Saksan kanssa.
Jätin latvialaiselle kapteini Markus Otzosille menemään muistolahjan, yhdessä ostamamme teoksen.
Juutilaisen kanssa istuimme ja söimme yhdessä pitäen hauskat ilot kahteen mieheen kun meitäkin oli ”ristitty”.
Surullista on täällä nähdä sitä, miten heikko selkäranka talonpojilla on, kestääkseen talonpoikina silloin, kun he nousevat joukkojen nostamana hieman ylemmäksi. Sitä mukaa kun talonpoika peittyy frakkiin, lakkaa hän olemasta talonpoika! En minä pane puvulle sellaisenaan mitään merkitystä. Mutta minä käsitän, että frakki on porvarillinen juhlapuku, mutta talonpoikainen se ei ole. Kun talonpoika pukee frakkiin, esiintyy hän härkänä, joka on pukeutunut hevosen nahkaan.
Ja siksi maalaisliittolaisen talonpojan tulee pitää juhlapukunaan mustaa tai harmaata suoraa takkia. Hän ei ole herrasmies! Herrasmieheksi muuttuessaan on hän narri.