Perjant. 25. Helmik.

Neuvottelukuntaan saapui vain kaksi meiltä ja kaksi kokoomuksesta. Karjalan rajatullisuojeluksesta keskusteltiin, mutta ei tultu päätöksiin. Tuntui olevan kannatusta ajatukselle, että asia palautetaan valiokuntaan ehdotuksen tekemistä varten.
Kapinapuuhat. Tänään esitettiin minulle tuomari Bromsin ulkoministeriölle jättämä kirjelmä, jossa selostettiin viime syksyn ja joulukuun aikana eräiden piirien Kauko-Karjalassa, Repolassa ja Porajärvellä hommailemaa aseellista esiintymisvalmistelua.
Samalla selostettiin Keynäksen, H. Stenbergin Saksan matkaa ja arveluita sen johdosta.
Niin ikään, että täällä olisi oikeistolaisilla ja aktivisteilla vallankaappaussuunnitelma, jonka tarkoitus on esiintyä heti jos yritetään ’’vaaleanpunaista’’ hallitusta. Svinhufvudkin piti olleen kokouksessa. Mannerheimin ulkomaanmatka, Stenbergin matka y.m. asetetaan yhteyteen.
Epäilen näiden juttujen perällisyyttä.
Broms näyttää olevan vahvalla mielikuvituksella varustettu mies.
Luutnantti Tamminen ja E. Kaila kävivät myös luonani. Tamminen pyysi vaikutustani siihen, että Gyllingin lähettien pakkotoimia Suomen hallituksen puolelta estetäisiin Repolassa.
Perälälle sähkötin tänään palaamiskäskyn. Maksoi 11 sanasta Smk. 98: 45.
Kohtalokas istunto. Kun tullilain käsittely tänään tuli esiin, tapahtui jotain yllättävää. Sosialistit olivat saaneet niin nöyryytetyiksi edistysmieliset että suurin osa äänesti niiden mukana. Seuraus oli että eiliset päätökset maanviljelystullien suhteen peruutettiin, mutta teollisuustulleihin nähden pysytettiin.
Tapahtui m. m. seuraava tapaus jonka omin silmin näin:
Edustaja Hakkila tuli viimeisen äänestyksen edellä Vennolan luo ja tahtoi nähdä tämän äänestyslipun. Ja Vennola avasi Hakkilalle suletun äänestyslippunsa!
Kun tämä tapahtui kaiken sen jälkeen, mitä edellispäivänä tapahtui, kun Hakkila niin kunniallekäyvällä tavalla haukkui edistysmieliset, kävi kuuma virta läpi sieluni. Vennola esiintyi tässä nöyränä rakkina, jota herransa on potkinut ja joka paneutuu makuulle herransa eteen, näyttää kieltään ja riemuitsee kun näkee tyytyväisyyden ja anteeksiannon loistavan ’’potkivan saappaan’’ silmistä!
Hyi saatana! Entinen pääministeri.
Keskustapolitiikalta on viety pohja niin kauaksi kun Vennola, Ritavuori, Mantere johtavat edistyspuoluetta.