Perjant. 26. Helmik.

Bolshevikit hyökkäävät Porajärvelle, uhkaavat Petsamoa. Valtioneuvostolla eduskunnassa kiireinen istunto juuri samalla hetkellä kuin eduskunnassa tuli esiin sotaministeriön budjetti. Holsti ehdotti pataljonan Petsamoon päin lähtemään, sekä vaatimaan, että bolshevikeille ilmoitettava, että me puollustamme Porajärveä, että pakenevat valkoiset venäläissotilaat riisutaan aseista eikä käytetä niitä Venäjää vastaan. Elleivät siihen tyydy, puollustaudutaan.
Alkio: Porajärvi ja Petsamo on puollustettava. Asia heti valmistettava ja esitettävä eduskunnan ulkoasiain valiokunnalle jolle on asema selostettava. Sotaministeri, Ritavuori, Lundson ja Kallio yhtyivät tämän suuntaiseen päätelmään. Soininen vastusti sotilaallisia toimia rajan takana. Merkittiin, että Petsamoa kaikki pitävät Suomen omana, mutta Porajärveä ja Repolaa, jotka eivät kuulu Venäjään eivätkä Suomeen puollustetaan heidän vapauttamisensa ja Suomen rajan puollustamisen nimissä.
Päätettiin: Ulkoministeri valmistaa heti esittelyn asiassa. Se esitetään heti valtioneuvostolle ja heti sen jälkeen edusk. ulkovaliokunnalle. – –
Samalla aikaa käy eduskunnassa myrskyinen ryöppy sotalaitosta vastaan. Arvostelu on ankara.
Klo 7. kokoontuu hallitus eduskunnassa. Ulkoministeri hyökkää sisään: Puhelimessa oli lordi Achton, Englannin lähettiläs, ilmoittanut että hänen äsken autolla ajaessaan, oli poliisi ampunut hänen autoaan. Se oli armeijan auto n:o 18. Ajaja oli joku bolsevikkiagentti. Auton nro oli poliisilla tiedossaan. Ohjaaja ilmoitti poliisille että autossa oli Englannin lähettiläs. Silloin sai mennä.
Achton hermostunut. Hän oli m. m. kertonut Mannerheimin käyneen hänen luonaan ja esiintyneen suorastaan röyhkeästi. Hän oli m. m. sanonut, että ’’Te tarvitsette suojeluksemme täällä vielä minun suojeluskuntiani’’. Sekä oli syyttänyt, että Achton oli vaatinut presidenttiä hyväksymään amnestiankin.
Hermostusta istunnossa.
Samalla oli ryhdyttävä käsittelemään Holstin promemoriaa suhtautumisessa sodan uhkaan Venäjältä. Mutta se siirtyy jo seuraavaan nidokseen.