Perjant. 27. Toukok.

Klo ½ 6 herään Frankfurtissa. Katselen siitä lähtein maisemia. Maa näyttää karulta hiekkamaalta, mutta on hyvin hoidettu. Maan luonto täälläkin aaltoileva, mataloita kumpuja muodosteleva. Pienviljelysseutua, talot pieniä, tiili- ja savirakennuksia, hauskan tyylisiä, tiilikattoisia. Istutettuja mäntymetsiä, mutta puut näyttävät kärsivän näivetystautia, vaikka metsät on ojitettuja ja hoidettuja kuin puutarhat. Ojitusta palojen estämiseksi. Tuossa ohitamme juuri Cöpenickin tehdas kaupungin. Sellaisia vilahtelee ohi yhä. Täällä rakennetaan vahvasti tiilestä, tiiliseinä ja katot.
Ajamme juuri Berlinin esikaupungin läpi. Huomiota herättää suunnaton määrä pieniä, ikään kuin kääpiöiden asuntorakennuksia, tiheiden puistojen helmassa. Ne ovat somia.
Berlin. Huomaa jo asemalla oltavan maailmankaupungissa. Hotelli Nordeniin. Samaan huoneeseen O. Hirvensalon kanssa. Puhdist. Syödään.
Seurue autoon. Saksan maatalousmuseoon. Pienikokoiset nautaesineet. Kartta kalisuolakerroksista.
Under den Lindenillä. 2 ajokatua, keskellä käypäläiskatu, kahden puolen puistot. Mahtava. Autoja! Toisaalla: Vilhelmin tori. patsaita, istutuksia. Leipizgertrasse. Autotulva. Vertheimin kuulu tavaratalo. Berlin 4 milj. – Spree joen yli usein. – Polttava elämisen kilpailu!
Voiton kuja, patsaat, – – Bismark.
Suomen lähetystössä kahvilla.
Autolla Potsdamiin. Koko matkan asuttua kaupunkia, huviloita, ihanuuksia.
Potsdamissa. Vanha keisarill. linna: Fredrik Suuren rakastama, täällä filosofoivat Voltairen kanssa. Ihmeellinen puisto. Pengermät kasvihuoneina, kerityt puut. Vesiallas. Leikatut sypressit [muodot piirretty]. Altaan ympärillä marmoriveistokset. Kultakaloja altaassa. Tuossa kotoinen, tuttu varpunen lentää lammikon partaalle ja visertää tervehdyksen. Veistokset kreikkal. mytologian aiheisia. Pengermiä 5. Istutuksia viini- ja omenapuita. Rakennuksen seinäkoristeet viinituotantokuvia. – Linnan marmorieteisessä Taulukalleria. Paton ja oppil. maalauksia. Fredrik Suuren kirjasto, 2000 kirjaa, kaikki ranskalaisia – 4 veistosta Pompeij.
Fredrik Suuren työhuone, vieressä makuu ja kuolinhuone. Tuoli johon hän kuoli. – Musiikkihuone.
Kello pysäht. 12,40 kuolinhetkeen. Napoleon vei sen Parisiin, Blusher [Blücher] toi takaisin 1814. Harvinaiset marmoripöydät. Ihmeelliset taulut, kaikki Baton. Ruokasali (Marmori sali. Lattia marmorista, sam. pilarit[)]. Kuvat lattiassa. Kalle XII rintakuva. Joukko vierashuoneita Voltairen huone. Kun F. oli jouduttua riitaan Voltairen kanssa, laittoi kuningas hänestä irvikuvia; apina, papukaija, orava, haikara kuvailemaan hänen luonnettaan. Voltairen pesuvehkeet: Lukematon määrä puuderirasioita, pulloja y. m. vain pieni vesivati.
Mylly jossa oli riita talonpojan kanssa. On vielä olemassa.
Satakielet laulavat ihmeellisessä kuorossa. Ihmeellistä.
Päivälliselle hotelliin.
Matka Berlinistä tänne 29 kilom.
Saavutaan kylmän matkan jälkeen, Nauenin kaupungin läpi Kinbergin suurtilalle (omistaja Volkman) 250 ha peltoa 250 ha hoidettuja laitumia, koko pinta-ala 750 ha. Lehmiä 350, hevosia 30, kanoja 5000, ankkoja y.m. Maito myydään suurin osa pulloissa, 150 ha niitettävä niittyjä. 1000 kanaa kohti yksi henkilö. Peltoratoja myöten ajetaan hevosilla. Traktoria ei käytetä.
Hämmästyttävää on miten tietävät matkoista. Tänne ilmoitetaan, että matka on 29 km, – se oli 50 km. Samoin on asia Puolassa.
Tallissa. Hevoset pidetään tallissa väliajat. Karja yötkin laitumella.
Itäfriisilänen karja. Keskilypsy 3800. Maito 3,8 [%]. Kartanon tarkastus. Automaatti täyttää 800 pulloa tunnissa. Sen tekee 3 miestä. Pesevät natronilipeällä samoin.
Raitiotie vie laitumille, sieltä tuodaan maito meijeriin. Parhaat lypsäjät lypsetään 3 kertaa. Parren pohjasta lanta kourun pohjaan 40 cm. Tiililattia. Vahinkoja ei tule. Lehmät tottuvat.
Lampaat: Medino[Merino-]lihalampaita. Paino 35 kg. Sikalauma noudattaa joukkoa.
Heinää korjaa 14–15 henkeä päivässä latoon 150 kuormaa ratoja myöten. Ajokalut tehdään kotona. Tunkio 10 metr. porraspäästä. Radalla vetää 2 hevosta 18,000 kg. Karja on mustan kirjava.
Nyt rataa kahdella vaunulla karjatalolle. 2 hevosta.
Työväen asunnot 3 h ja keittiö, 1 lehmä, 1 sika, kanoja ja hanhia. Hyviä kevätvehniä 200 kg Supersport 600 kg kainiittia ha niitylle. Hyvät ohrat. – Lehmät mustan kirjavia. Vuoroviljaly jatkuva peruna, kevätvehnä ja ohra. Pellolla ei ollenkaan heinää. Kanat laitumilla.
Maidosta: lapsenmaidosta 3:50 ltr ja 2:40 muusta laskettuna Suomen rahaksi. Vienti Berliniin. Niitty mutasuolta, hyvin typpi ja kalkkipitoista. Noin 60 cm mutaa, alla hiekka. 50 ha niittyä 1000:lla kanalla. Aina kun kanat tahtovat munia, menevät ne ”majaan”. Munat nykyään 1:50:- Suomen markkaa. Maissia tilalla myöskin viljellään kokeeksi. Kaura ei kasva kun maa on liijaksi kalkkipitoista.
Työpalkkojen ei saa nousta yli 30 % tilan bruttotulosta jos kannattaa; nyt nouseet ne 25 %. Tila antanut siihen kiinnitetylle kapitalille 8 %. Keskimäärä koko Saksassa 3 %. Työpäivä 3 k. 7 t 3 k. 9 t. 6 kk. 11 tunt. Talossa ei ole metsää.
Työmiehillä omat puu- ja hedelmätarhat ja omat radiot. ”Teillä on erinomaisesti järj. työväenolot, ”Minulla on myös erinomaiset työmiehet.” ”Te ette ole vanhoillinen.” ”En mutta minun työmieheni ovat vanhoillisia, me olemme kaikin samaa puoluetta.
Työväkeä 32 perhettä. Erinomaisen siistit betoni- ja tiilirakennukset.
Takaisin Berliniin.
Illalla ajoimme kappaleen maanlaista rautatietä. Siellä tuntuu turvalliselta ja lämpimältä. Maanalaisella radalla kulimme Spreejoen alatse. Söimme illallisen eräässä siistissä hotellissa. Sieltä lähdimme Björkenheim, Kallio ja minä asuntoomme nukkumaan. Tulimme taas saman tien maanalaista rataa. Tarkastin erään nunnan kasvoja. Lie noin 50 vuotias, tylyn, ankaran näköinen, silmät vaanivat, merkillinen olento: oikea jesuiittanaama.
Ja nyt nukkumaan!