Perjant. 28. Marrask.

Lehdet kertovat tänään hallituksen kantana, ettei hallitus esitäkään 10 milj. viljelyspalkintoihin, vaan 5 milj. Sitä olivat raha- ja pääministeri kiihkeästi ajaneet rahavaliokunnassa.Kun vertaa nyt tähän, että aijotaan kaupunkien rakennusavuiksi käyttää 30 milj. ja minun pitäisi ruveta niitä jakamaan silloin kun eduskunnan jo päättämästä 10 milj. vain 5 milj. jaetaisiin maanviljelyksen edistämiseksi, – minun on silloin mahdotonta pysyä paikallani. Minun vakaumukseni on, ja sitähän olen saarnannut 10 vuotta, että jos maanvilj. olisi avustettu enempi ja kauppaa vähempi, meillä ei olisi nälkä. Nyt joutuisin itse hallitusmiehenä tukemaan tuota vanhaa porvarillista suuntaa!
Täytyy saada 10 milj., muuten tuntevat viljelysten raivaajat pettyneensä. Kuuluu pyydetyn 80 milj. eri tah[oilta] maata.
Virkamiesten ylenmäärin suurten korotusten kannalla tuntuu olevan valtioneuvoston ehdoton enemmistö, s.o. kaikki muut paitsi ml.
Niin että – kai tästä jouluksi ollaan tämän ’’linnan’’ ulkopuolella.
Valtion budjetti. Kahvitunnilla tuli esiin budjetti. Vihdoin oli rahaministerikin tullut siihen että sotilasbudjetista pitää lyhentää ainakin 75 milj. Minä huudahdin: pyyhi 100 milj! Sain innokasta kannatusta. Sitten ilmoitti Lundsson, että kasarmirakennuksia suunnitellaan 40,000 armeijalle. Siihen sanoin: kasarmirakennussuunnitelmat on pysäytettävä. Kokonaan! Sotavoimamme on laskettava 10,000:tiseksi. Lundsson: 15,000:ksi! Kaikki olivat samaa mieltä.
Samalla otin puheeksi Lundssonin kanssa maanviljelyspalkinnot. Sanoin, että on budjettiin otettava 10 milj. ehdottomasti. Se on meille jo meidän kannaltamme välttämätön. Lundsson lupasi että asia on oikea.
Hallitus ja amnestia. Pääministeri luki lausuntoluonnoksensa armahdusasiaa varten eduskunnassa tänä iltana. Keskustelussa väiteltiin vain vähempiarvoisista asioista.