Perjant. 3. Helmik.

Kieltolakiliiton johtok. kokous. – Seuraavaan kokoukseen otettava kysymys Liiton talousvaliokunnan asettamisesta. Ryhmä oli eilen lopuksi äänestänyt asevelv. palvelusajasta, ja saanut 16–16 vastaan 9 ja 12 kk palvelusajan välillä! Ryhmällä ei ole nyt siis mitään kantaa.
Kasvatus tulevassa yhteiskunnassa. Mikä suunnaton sokeus, että nykyinen kasvatus on, samoin kuin muukin yhteiskuntajärjestelmä, luokkaperiaatteille järjestetty. Eikä sitä virhettä edes tunneta. Tahdotaan ja luullaan voitavan luoda yhteiskunta luokkataistelulla, lainsäädännöllä ja pienillä annoksilla yleissivistystä.
On tuleva aika, jolloin kasvatus astuu koko yhteiskuntaparannuksen etunenään.
Mikä suunnaton syntisyys onkaan kapitalistisella porvarivaltiolla ja sen aviopuolisolla kirkolla kasvatuksen laimiinlyömisessä, kulttuurin muuttumisessa etuoikeudeksi kuten omaisuudenkin, lakien syntymisessä järjestelmää suojaavaksi ja tämän kaiken suojaksi – sotaväki! Vain tämän perusteella ovat kansat vielä riidassa ja sodassa keskenään, estäneet rauhan toteutumisen.
Aug. Ramsay tuli eduskunnassa luokseni, lupauksensa mukaan pannakseen Santavuori – Ilkan muistopatsasrahaston listalle 100:sensa. Hän uudisti leikitellen sen, minkä oli sanonut jo kun pyysin: ”Oikeastaan minun ei pitäisi panna mitään kun minä olen aatelismies. Mutta minä hyväksyn tämän”. ”Niin,” sanoin saman nuottiin: ”Sinusta on tullut kielen ruotsalaisuudesta huolimatta kansallismielinen”. ”Juu”, sanoi hän. Sittemmin jatkoi: ”Kyllä se Fleming oli suomalainen mies, kyllä hän tarkoitti hyvää, mutta vähän kovakourainen.” ”Niin”, sanoin ”epäilemättä oli historian mielenkiintosia tragedioita sekin että Fleming ja Ilkka olivat riitaveljet. Suomalaisia miehiä kumpikin ja – Suomen etu, kenties itsenäisyys kumpasellakin päämääränä.” ”Aivan niin.” Hän on hyvin herttainen, rehti mies.
Illalla junaan ja kotiin!