Perjant. 5. Syysk.

Edelleen ihana ilma! Edellisessä jäi mainitsematta että tapasin eilen eversti Sihvon Elannossa. Tulee juuri Italiasta ja järjestelee täällä sotakorkeakoulua. Menee syksyllä vuodeksi takaisin. Sanoo fascismin Italiassa luonnolliseksi ilmiöksi, koska koko maa oli niin täytetty polshevismilla. Sanoo Mussolinin saaneen aikaan erinomaisen järjestyksen. – Karjalan puolustuksesta samaa mieltä kuin minä. Enckellin Klin[g]spor-järjestelmää pidimme järjettömänä. Ryssää on otettava hyökätessä vastaan rajalla. Tänään kuuntelin Puhakan ja Ahlan luentoja.
Lohi ja Ryynänen kertoivat että kokoomukselaiset ja edistysmieliset aikovat panna Kallion presidentiksi! Ei millään ehdolla omaansa. Uskon että ne voivat ajatella sellaista. Se olisi parhain keino maalaisliiton tuhoamiseksi. He ymmärtävät sen ja – sosialistit samoin. Voi hyvä Jla kun vain Kallio ei suostuisi heidän bulvaanikseen ja uhraisi itseään!
Käytiin Otavan liiketalossa ja syötiin aamiainen. On siellä kirjoja!
Kaila kävi luonani. On hyvissä toiveissa armeijan puhdistuksesta.
Liakka oli. Kertoi kaikenlaista hallituksesta. Huomaa suunnan muuttuneen tuhlaavammaksi. Tulolaskelmat tehty hatarasti ensi vuoden budjettiin. Hahl ikävä, kulkee virkamiesten mukana, m. m. vastustaa posti- ja lennätinlaitosten yhdistämistä, koska virkamiehet vastustavat sitä, vaikka yhdistäminen merkitsisi valtiolle suurta säästöä. Vihaa Liakkaa. – Lahdensuo on sotilasmenojen lisäämisen innokas puoltaja.
Kummankin kanssa puhe presid. ehdokkaista. Erich ja Tulenheimo kai ovat kokoomuksen ehdokkaita. Mutta ei kukaan tunnu heitä oikein kannattavan.
Soitin Porvooseen Jäntille. Hän sanoi että Keisaririkoksesta ei nyt voi ajatella vielä uutta painosta. Tänä vuonna myyty 500. Painosta jälellä kai 700–800.
Koottuja teoksia painetaan ainakin joitakin numeroita.
Hän ajattelee vielä lähteä automatkalle Etelä-Pohjanmaalle.
L. tiesi, että Kallio on jyrkässä muodossa ilmoittanut, ettei hän rupea presidentti-ehdokkaaksi. Jlan kiitos!
Myöhemmin tuli Kukkonen ja vihdoin Hahl. Sain heiltä hieman tietoja hallituksen sisäisistä asioista. Tulin siihen huomioon, että siellä on aikalailla sekavaa.
”Maakansaa” pidetään nyt hallituksen pää-äänenkannattajana! Ingman oli sen sanonut. Se oli ilmeisesti tullut Mannerin tietoon, sillä hän oli kirjoittanut Kukkoselle kirjeen, jossa pyysi hänen esittämään pääministeri Ingmanille, rahamin. Pulkkiselle ja ulkoministeri Procopélle listan lainojen merkitsemistä varten Maakansan rotatsionin painokoneen ostoa varten! Ja kirjeessä vedottiin juuri siihen, että pääministeri ja hallitus olisivat olleet ”hyvin tyytyväisiä Maakansan esiintymiseen!
Tällaista rikollisuutta. Avasin Kukkosen silmiä ja vaadin lähettämään listan takaisin. Hän lupasi. Ja tuollaiset miehet lehtineen sitte kulkevat maalaisliiton lipun alla! Hyi perkele! Myydä maalaisliittolainen lehti Ingmanin oikeistosuunnan palvelukseen.
Kukkonen ja Liakka valittivat oikeistosuunnan heitä painostavan, varsinkin edellinen.
Illalla kotiin.