Perjant. 9. Maalisk.

Seinäjoella Maalaisliiton etel. vp. kokouksessa. Vähä yleisöä. Joukot nukkuvat vielä. Eivät ymmärrä aikaansa. Puhuttiin monissa mi[e]hin. [jäsentely lisävihkossa]. Vertasin Suomen nykyistä talonpoikia vastaan suunnattua taistelua buurisotaan. Meidän kapitalisti-sosialistinen rintamamme tekee talonpoikain suhteen samaa, mitä englantilaiset buureille. Minulle ei ole milloinkaan ollut kirkkaammin selvänä se asema, kuin nyt mitä talonpojalla ja hänen heimoluokkaansa luettavalla torpparilla ja työmiehellä on kansakunnan ydinvoimana: se on se pylväs, jonka nojassa kansakunnan kaikki muut ainekset seisovat! Nyt ovat puutrustit ja sosialistit hetkellisen yhteisedun yhdistäminä liittyneet väkivalloin hävittääkseen talonpojat. Herra Jumala, miten hullua: Maitoa, voita, lihaa he kirkuvat. Mutta Savossa kuolee eläimiä rehunpuutteeseen ja täällä rehu on polussa, kun ei saa, kiellon vuoksi, viedä rehua Savoon! Jos tätä jatkuu, häviää ennen kesää karja. He saavat hetkisen lihaa, mutta sitten loppuu liha, maito ja voi, – ja talonpoika talonhintoineen on heidän joukossaan kirkumassa: lihaa, maitoa, voita!
Nyt tulee aika, jolloin talonpojan on käytävä taisteluun olemassaolonsa puolesta. On löydettävä keinot, jotka ovat riittävän voimakkaat herättämään heissä itsetuntoa ja luottamusta itseensä, sekä sitä kansallistuntoa, joka näistä toisista kokonaan puuttuu. Jos tämä onnistuu, tulee Suomen talonpojista väkevin luokka ja kansallistietoisin. Mutta sen tulee samalla tajuntansa laajentaa niin, että hän huomaa veriheimolaisuutensa -omien työläistensä kanssa, jotka eivät ole muuta kuin, tarkoin ottaen, hänen omia lapsiaan.
Nuorille, jotka ovat yhteiskunnallisesti ja kansallisesti hajoamassa, tämä oppi on istutettava sieluun elämän väkevimmäksi.
Jos tämä onnistuu, on Suomen kansa pelastettu. Sillä on silloin kansallisaines, jonka ympärille kaikki siitä haarautuvat ainekset voivat kertyä. Jos talonpoika ja pienviljelijä tulee Suomen kansallisperheessä perheenisän asemaan, omaten sen oikeudet, kunnian ja velvollisuudet, silloin on asia niin kuin ollakin pitää.
Tämän asian ajamiseksi panen liikkeelle kaikki mitä minusta lähtee.