Perjant. Lokak. 20 p.

Saavuin Helsinkiin. M. Tarkkanen asemalla vastassa. Paavo on ilmeisesti luennoilla eikä ole antanut häiritä itseään. Se on hyvä merkki! Se osoittaa velvollisuudentunnon voittaneen lapsihaikeuden. Kallio tuli vastaan rautatietorilla. Tarkkanen saattoi kapsäkkini Hospiziin ja minä menin Kallion luo. Asema: Kallio oli ollut kutsuttuna presidentin luo jolloin presidentti kehoitti häntä muodostamaan hallitusta. Hän antoi epäävän vastauksen koska ryhmä ei ollut asiasta vielä päättänyt, eikä tuntenut muiden ryhmien mielipidettä. Eilen illalla maalaisliiton ryhmä asettunut sille kannalle, että kun Lex Kallio nyt on hyväksytty niin ryhmä ei voi kieltäytyä muodostamasta hallitusta. Kokoomus neuvottelee puoliyöhön mutta ei anna tietoja. Se vaatisi ruotsalaisia mukaan, ellei ryhmänä, miehiä. (Kokoomuksessa edustajia jotka sydämestään soivat että Lex Kallio tuli hyväksytyksi). Ingman Kalliolle: haluavat että ruotsal. hiippakunta otetaan hallitusohjelmaan, eivät omista Jalanderia ”omakseen” sotaministerinä, ml:sten kanssa kuuluu hallituksessa äänestelevänkin, – vaativat hallitusohjelmaan Lex Kallion toimeenpanolain pääkohdat. – Edistysmieliset päättäneet antaa pari miestä hallitukseen.
Kallio ajattelee suhteet: 5 ml, 2 edist., 3 kok, 1 ruots.
Minä vastustin ruotsalaista. Presid. kuuluu vaativan ottamaan Enckelliä. Vastustin: hän on valko- ja mustavenäläisten asian kannattaja. Se politiikka pesiytyy sitten taas hallitukseemme. Jalanderia kehoitin pitämään mukana. Hän on ainoa sotaministeri joka on osoittanut halua ymmärtää meidän pyrkimyksiämme.
Tulin Hospiziin. Paavo saapui. Miten hän on lyhyessä ajassa miehistynyt! Vakaantunut. Hauska nähdä pojan tällaisena.
Menin eduskunnan istuntoon, lehterille. Näet, ei nyt saa enää ”vieraat” mennä istuntosaliin!
Sittemmin alas ravintolaan. ”Ryhmätoverit” tulivat tervehtimään. Hauskaa oli heitä tavata, niin vanhoja kuin uusiakin.
Ja kaikki täällä on niin samanlaista. Ei mitään uutta. Keskustelut, vaikka menossa on asevelvollisuuslaki ja presidentin vaalilaki, hyvin laimeat, Setälät ja Tainiot, – lopussa. Kiitos Jumalan että menin pois ennen kuin noin ”lopuin”.
Ei edes hallituspulan nykyinen vaihe näytä ketään kiihottavan. Niin väsynyt on täällä mieliala, ja yhtäkaikkinen. Jos olisin mukana, minun laitani olisi varmasti sama.
Ingman on antanut Kalliolle kokoomuspuolueen hallitusehdoista tiedon kirjallisesti. Ensinnä sovittava Lex Kallion toimeenpano asetuksista ja niissä määräyksiä jotka tekisivät tyhjäksi koko lain ja olisivat lain vastaisia. Kok. eivät tulisi hallituksessa kannattamaan Lex Kalliota, mutta eivät myöskään sen toimeenpanoa pitäisi eronsa aiheena. – Ruotsalaisia olisi ehdottomasti otettava hallitukseen. Ruotsal. hiippakunta myönnettävä. Virkamiesten palkkaukseen myönnettävä se 100 milj. jonka virkamieshallitus on ehdottanut. Vielä tahtoisivat tarkastaa toistenkin puolueiden henkilöitä.
Katsomme että näillä ehdoilla ei hallitus voi syntyä.
Minä katson että ruotsalaiset ovat ehdottomasti jätettävä hallitusneuvottelun ulkopuolelle.
Holstin kanssa olin päivällisellä. Hän kertoi että Kansainliitossa kysymyksen ollessa aseista riisumisesta ja kansainvälisten takeiden antamisesta Suomelle ja reunavalloille, ulkoa tulevaa hyökkäystä vastaan, Ruotsin Branting heti riensi ilmoittamaan ettei Ruotsi voi koskaan suostua Suomelle enempää kuin toisillekaan antamaan mitään takausta.