Perjantai 1 p. Maalisk.

Allille sähkötimme Kertun nimessä tänään: Olemme kaikin elossa. Väinö Hollo on kaatunut. Sähkötä tästä kotiin. Kerttu.’’ Naisia harjoitetaan Siltasaarella aseitten käyttöön.
Valpas pitäisi oleman jossain mielisairaalassa.
Kymin siltoja pitäisi 2 räjäytetyn.
Poriin on viime vuorokaudella pyydetty punaisille täältä 4 kertaa apua.
Räävelistä tulleissa laivoissa on paljo tavaraa, jota on purattu tänne, kiväärejä, (Gromoboilla) suuri määrä; viedään Pietariin.
Kauppias Lassilan kaksi poikaa pitäisi oleman myöskin Koleraparakilla. Ei ole varmaa. Sain vasta tänään tiedon. Ne pitäisi jo tänään haudattaman.
Viljami Sippolan olivat punaiset pidättäneet. Kuulustelivat kuka ehti – Miksi ei mene virkaansa senaatissa? Koulussa? Rva tuli sisään: hän tahtoo olla mukana jos hänen miehensä ammutaan. Kuka sellaista! Valehtelevat! – Viedään Helsinkiin. Vankihuoneessa monta miestä, yksi vuode ylösalaisin, olkikupoja nurkassa. Lasketaan vaimonsa toimesta irti seuraavana päivänä.
Murhista käy taas huhuja. M. m. joku Hohenthal on murhattu.
Ruotsin konsuli oli ollut Sirolan kanssa katsomassa murhatuita Maarian sairaalassa. Lie ollut joku Ruotsin alamainenkin. Oli puhunut ankarasti: Tämä on raaempaa kuin mitä historia ennestään tuntee. Koko Euroopan täytyy sekaantua teidän asioihinne ellette kykene panemaan toimeen järjestystä.
Maarian sairaalassa oli silloinkin 15 murhatun ruumista. Leuat ja nenät pieksätty mäsäksi.
Arffman oli käynyt senaatissa. Kuvaili tavatonta epäjärjestystä. Ovilla suuret määrät punakaartilaisia. Huoneissa matot läjässä, halkoja nurkissa, vesilammikoita lattialla.
Haapalalle: Miksi ei meitä päästetä pois? Tahi saammeko palkkamme?
Vastasi: Vangitaan teidät, saatte vastata kansan edessä.
Kohoselle samoin. Tämä katseli alas, oli hyvin hämillään. Lupasi esittää Pääneuvostolle.
Työväen 5 miehinen lähetystö Tampereelta on tänään tullut tänne esittämään sodan lopettamista.
Saksalaiset trallaavat Porkkalan edustalla.
Seppelinejä arvellaan pian ilmestyvän Helsingin seuduille.
Nikolain kirkko ja Senaatti on vahvasti varustettu nyt juuri tänään kuularuiskuilla ja kanuunoilla.
Kävin Malmivaaran luona. Oli hauska tavata häntä pitkästä aikaa.
Tampereen työväen lähetystö, joka vaatii sodan lopettamista, kerrotaan täällä vangitun.
Berlinistä sähkötetään, että Suomen hallitus Vaasassa on pyytänyt Saksan aseellista apua.
3000 virolaista huligaania on nyt saapunut Helsinkiin. Heidän puolestaan on anottu Suomen ’’kansanvaltuuskunnalta’’ rahaa ja junia heidän Pietariin menoansa varten.
Ultimatumin Saksalle ovat Räävelistä paenneet antaneet Räävelin valtauksen johdosta, uhaten pommittaa Rääveliä.
Amerikan, Japanin ja Kiinan lähetystöt ovat poistuneet Pietarista.
Lylystä punaset pyytäneet pikaista, riittävää apua.
Suomen kansalle
Pirujen kanssa ei neuvotella
roistoille kättä ei antaa saa.
Voi Herra Jumala, kuinka paljon
kantaa päällänsä Suomen maa.
– –
Soikohan vihdoinkin sotatorvi,
jalopeura Suomen nouse ja lyö;
Vain raukkojen ruuhkako on tämä lauma.
Kun sortaa sen rantoja sorto ja yö.
– –
Jos veljemme liittyvät verikoiriin
he koirien kohtalot saakoon vaan
Ken kansansa petti ja hurmeella tahras
se kaatukoon kavaltajana maan.
Ilmari Kianto.

Kansanvaltuutettujen psykologiaa
Onpa oikein ihmeellistä millä levottomuudella ja kiihkolla nämä kansanvaltuutetut ja heidän lehtensä ja kirjoittajansa koettavat peittää omalta yleisöltään tapahtuneen rikoksen hirveätä suuruutta. He käyttävät pienimmätkin aiheet puollustaakseen itseään otaksumiaan syytöksiä vastaan. Sillä näitä syytöksiä ei nyt, sananvapauden vangittuna ollessa, ja ainaisen vangitsemis- ja murhauksen väijyessä, uskalla eikä saa ilmi lausua. Mutta he kirjoittavat kummittelevan omantuntonsa syytöksiä vastaan.
Tältä kannalta katsoen on suorastaan ihmeellistä tutkia vallankumouksen psykologiaa. Siinä miehiä, joiden omatunto ei enää toimi, heissä toimii vain raju, raaka eläin, joka on kehitetty materialistisessa sielunkoulussa ja muodostunut nyt kypsäksi kukkaseksi. Nämä johtavat siksi, etteivät kutkaan muut voi mennä niin vasemmalle kuin he. Heillä on materialististen pohjavirtojen luonnonlait vallassaan. Joukot uskovat heihin. He eivät tee asiasta omantunnon asiaa, sillä he ovat pääasiassa passivisia ja antavat muiden johtaa. He eivät ota mitään vastuuta omalle osalleen. Kävi niin, tahi näin, he menevät aina voittajan puolelle. Vihdoin tulevat johtajat. Niitä voi olla kahtalaisia: tunnottomia konnia, jotka toimivat kuin Napoleon tai Lenin; tahi umpisilmäisiä fanatikkoja, jotka ovat tuijottaneet itsensä sokeiksi aatteeseen. Kun vastukset tulevat, kun edesvastuu kasvaa, herää heissä pelko. Se on muuan laji omantunnon ilmenemismuodoista. Pelko loihtii esiin tarpeen puollustautua, vaikka ei näekään syyttäjää.
Tämä ilmiö esiintyy nyt tyypillisenä ’’Kansanvaltuuskunnassa’’ ja heidän lehdissään. Tämä on niin mielenkiintoinen tapaus, etteivät he voi enää toimia, lausua tai edes ajatella mitään, joka ei olisi psykologiselle tutkijalle vain uusi sielutieteellinen vivahdus.
Miten päästä Helsingistä pois?
Tänään on herännyt edustajapiireissä toivo että täältä voitane päästä pian pois joko Ruotsista saapuvan sovittelulähetystön avulla ja välityksellä, tahi Saksan laivaston avulla.
Saa nähdä toteutuuko!