Perjantai 15. Maalisk.

Alakuloiseksi, synkäksi pyrkii mieliala laskeutumaan. Mitä pitemmälle tämä kaikki kestää sitä vaikeammaksi käy loppuselvitys. Punaiset saavat yhä uusia joukkoja. Tämä kansa on ilmeisesti kirottu. Se ei jaksanut kestää myötäkäymistä. Minä en syytä tästä onnettomuudesta yksin punakaarteja ja heidän johtajiaan. Täällä on kapitalismi tehnyt syntiä. Täällä on rikkaudenhimo tukahduttanut tuhansilta ihmisäänet rinnasta. Nyt keinottelijat hierovat jo rahojensa avulla sovintoa rosvojen kanssa ja suunnittelevat uusia rikollisia kapitaliverkkoja laskettavaksi apajalle heti sodan jälkeen. Itse tämä katala hallitus toteuttaa kapitalismia nyt jo hyveissä ja paheissa. Se ei yritäkään toteuttaa sosialismia, vaan kapitalistista pakkovaltaa. Keinottelijoilla on heti täysi vapaus, jos kansanvalta, se on, valkoisten valta kukistuu.
Minun mieleni on niin musta ja katkera, että minä en voi paljon ajatellakaan, vielä vähemmän mitään tehdä. Elää en minä halua enää, jos nämä rosvot saavat kansastani niin monta puolelleen, että ne voittavat. Tottahan löydän jonkun huomaamattoman maailman sopukan jossa saan minulle sallitut loppupäivät surra kansallisen unelmamme raukeamista ja kallistaa pääni turpeen alle, vieden uskoni hautaani?
Viime yönä kanuunoita ved.
Viime yönä oli Liisankadulla kaiken yötä raahattu kanuunoita. Aikovathan saatanat tuhota vankeja niillä?
Ryssiä lisää?
Tänään tuli paljon ryssiä ja pun. kaupunkiin ilman asetta. Tulivatko ne rintamalta?
Pyssymiehet kadulla
Kaduilla on näkynyt vakavan näköisiä, alakuloisia miehiä pyssyineen – ilman punaista nauhaa.
Päähyökkäys huhtik. 1 p?
Nas Vjek kertoo muutaman valkokaartin johtajan sanoneen että pää hyökkäys alkaa vasta huhtikuun 1 pnä.
’’Kansanvaltuusto’’ ja sota
Nov. Shisn kertoo että Suomen kansanvaltuusto on taipuvainen riisumaan aseet pk. enemmän verenvuodatuksen välttämiseksi. Työväen pääneuvosto päättänyt, muka, toimia kansalaissodan lopettamiseksi.
Saksan Oskarin ehdokkuus Suomen kuninkaaksi peruutetaan (Volff).
Trotski on eronnut ulkoministerin toimesta ja on nyt sotaministeri.
Neuvostot hyväksyvät rauhan.
Moskovassa on Neuvostokongressi 455 ä 8 vast. hyväksynyt rauhan Saksan kanssa.
Saksa myöntää sotilasmäärärah.
Saksan valtiopäivät ovat myöntäneet 15 miljardia sotabudjettiin.
Suursaarella pitäisi oleman saksalaisia.
Punakaartil. stratekinen asema on huono. Mannerin – Tokoin hallitus on rahapulassa, tietää Nov. Tshas.
Vanha vaimo.
Aamulla kun kävelin kadulla, puhutteli minua vanha vaimo:
’’Mistäs tämä työttömyys nyt tulee? Ennen sotaa oli kaikilla työtä. Nyt tänne on kerätty kaikki laiskat jotka eivät viitsi tehdä yhtikäs mitään. Moon vanha ihmine, ja nyt muaki pian pannaan pois katujen siivoomisesta ja mä sanon, että mä teen monelle sellaiselle laiskalle. Nyt on kadut täyn lunta, eikä puhdistamisesta tule mitään. Miksei näin ollut ennen sotaa? Silloin tehtiin työtä ja oli työtä.
Saksalaiset Naantalissa ja Piikkiössä. Vaatineet Turun punaisia antautumaan. Nämä kieltäytyivät. Ruvettiin Saksan laivastosta pommittamaan punaisten venäläisiä varustuksia. Pian nostivat punaiset valkean lipun. Pyysivät lopettamaan pommituksen ja säästämään kaupunkia. He jättävät kaupungin, mutta eivät antaudu, vaan vetäytyvät ulos kaupungista.
Nyt pitäisi heidän menneen ja varustuksien olevan toistaseksi Suomen valkoisten käsissä.
Kortti Klara Pettersonille Vilppulasta oli tullut. Kemiallisella must. kirjoitettu joka saatiin erityisillä keinoilla näkyviin. Siinä ilmoitettiin, että Vilppulassa on suuri saartoliike tekeillä; suuri määrä punaisia siihen joutumassa. Oli Tamp. tullut taas 2 panssarijunaa; ne oli tuhottu.
Punakaartilaiset keskenään kuuluvat olevan kovin riitaisia. M.m. tapelleet parina viime yönä.
200 naista on Kymissä mennyt punakaartiin.
Kanuunat Liisan kadulla joista siv. 13 on kerrottu, olivatkin sen vuoksi liikkeellä, että ryssät vetivät 5 kanuunaa tänne jäävistä sotalaivoista Etelä-satamaan sieltä yöllä menevään rahtilaivaan.
Hermostoni
on tänään aivan pilalla. En ole terve. Ruumistani pistelee kaikkialta kuten neuloilla.