Perjantaina 1 p. Helmik.

Olen maannut taasen vieraalla vuoteella ystäväin suojassa. Sain tänään kuulla eräitä ehtoja, jotka sosialisteilla ovat Leninin ja Lindhagenin kanssa. Jos, sanottiin, Ruotsi aikoisi sekaantua Suomen vallankumoukseen, siellä pantaisiin toimeen rautatielakko. Tämä pitäisi oleman kirjallinen sopimus.
Leninin kanssa taas: jos Suomen sosialistit selviävät vallankumouksesta ominneuvoin, tahi venäläisten vapaaehtoisten ja punakaartilaisten avulla, Suomi saa pitää luvatun itsenäisyytensä. Mutta jos hänen pitää antaa venäläinen sotaväki sosialistien avuksi, silloin tulee Suomi uudestaan liitettäväksi Venäjään, arvatenki liittovaltana.
Uuden hallituksen pitäisi käyneen jo Englannin konsulatissa pyytämässä tunnustusta itselleen. Siellä kerrotaan vastatun: ’’Jos te kykenette kaksi viikkoa pitämään vallan käsissänne, niin me olemme sen valmiit tunnustamaan,’’ nim. siten, että Suomi tulisi olemaan Venäjän tasavaltaliitossa.
Kaunista! – Jälemmin Työmiehestä peruutettiin
Eräälle senaatin esittelijäsihteerille olivat ’’kansanvaltuuttamat’’ sanoneet, kehottaessaan häntä toimimaan esittelijänä, että neuvottelut ovat käymässä maalaisliiton edustajain kanssa siitä, että maalaisliitto tunnustaisi tämän hallituksen ja, että sille saataisiin eduskunnan enemmistö! Neuvottelijaksi oli nimitetty V. H. Häneltä itseltään kysyi tuo esittelijä. ’’Valetta alusta loppuun! ’’Kysymyshän oli vain löysästä ehdotuksesta, jonka hän oli maalaisliiton eräälle edustajalle (minulle) tehnyt. [viittaa keskusteluun Valpas-Hännisen kanssa 29.1.] Minä en ottanut asiaa edes vakavasti! Ja tällaiselle jutulle perustetaan tuollainen valhe.
Tänään en klo ½ 12 mennessä ole kaupungilta saanut mitään tietoja. Ainoastaan sen, että 6 surmattua punakaartilaista on tuotu tänne Keravalta.
Annoin juuri kiertoteitä tietoja itsestäni Kertulle.
Äsken kun syötiin sai talon rouva yhtäkkiä puhelinkutsun veljensä perheeseen. Pahaa peläten riensi hän matkaan, sillä tämä veli oli myös vainotuita. Oliko hän joutunut kiinni?
Rouva kertoo että hän nyt ensi kerran näkee minut. 14 vuotiaana tyttönä oli hän nähnyt unen: J. H. Erkko ja minä olimme korkealla kalliolla mihin hän kiipesi. Me molemmat autoimme ja vedimme kädestä. Erkon hän tunsi. Minä esittelin itseni: ’’Filander-Alkio’’. Hän ei ollut koskaan Filander-nimeäni kuullut. Mutta nimi ja uni on painunut hänen mieleensä.
Eräs tiedonantaja sosialistien omista piireistä kertoo, että siellä ei ollut laskettu suojeluskuntaliikettä niin voimakkaaksi kuin se nyt on osottautunut.
Miten, miten voivat vanha Äitini, Annikkani, Paavo ja Alli?
Sosialistit luulevat voivansa lisäämällä irtaimen ryöstöön nyt myöskin maanryöstön innostuttaa torppareita ja ’’pienviljelijöitä’’. Saa nähdä tepsiikö! Jälessä he tulevat näiden verottajina. Silloin saadaan nähdä että Rehabeam on alkanut rangaista alamaisiaan skorpioneilla. ’’Pienviljelijä’’ ja torppari tapaavat kapitalistisen suden sijasta sosialistisen karhun.
Voi kansaparkaa jota huijarit pettävät! 15 vuotta on nyt vihalla kylvetty. Näinkö me nyt menetämme nuoren vapautemme? Näin kauheako on historian kosto siitä että liijan inhimillisesti on suhtauduttu siihen vihan kasvatukseen, jota täällä on sosialismin nimessä harjoitettu?
Kaupungilta tuodaan klo 1 niukkoja tietoja. Tampere ja Pori pitäisi nyt varmasti olemaan suojeluskuntien vallassa.
Kaikki senaattorit pitäisi oleman pois kaupungista.
Parilta taholta tulee tietoja sosialistien piireistä, että he eivät voi asemaa hallita, mutta taistelulla on kuitenkin voitettava – amnestia.
Siis: sittenkin taistelun, vallankumouksen, kapinan tarkoitus: amnestia.
Siinä kaikki.
Tänään oli Kerttu luonani, reippaana.
Tänään näin seuraavan sähkösanoman: ’’Punakaartilaiset ja venäläiset ovat antautuneet Kokkolassa, Kaskisissa ja Kristiinassa ja luovuttaneet aseensa. Punakaartilaiset lyödyt Kolhossa, joka on meidän hallussa. Olemme omanneet paljon järeää ja keveää tykistöä, räjähdysaineita, kuularuiskuja ja kiväärejä. Into kasvaa. Joukot lisääntyvät. Viha maanpettureita vastaan nousee nousemistaan. Mannerheim, Seinäjoki. Saap. Hkiin 3171 -18 klo 8.30 (Siis eilen.)
Turun Istvestja:
Taistelu Vaasassa ja Pohjanmaalla. Suojeluskunnat vallanneet Tampereen ja kaikki sen pohjois puolella olevat kaupungit.
Turun venäläiselle sotaväelle Vaasasta saapuneen langattomalla sähkölennättimellä lähetetyn tiedonannon mukaan alkoivat suojeluskuntalaiset eli valkokaartit esiintymään siellä klo 3 tiistaita vasten yöllä. Valkokaartilaisia oli kokoontunut arv. 15–16000 mieheen lähipitäjistä. Apuna heillä oli venäl. kuularuiskut, kiväärit ja käsipommit. Ylivoimaiset joukot saartoivat yhtäaikaa kaikki venäl. kasarmit. Kenttätykistö ja kasarmit vallatut. Liikenneyhteysosasto on joutunut heidän käsiinsä. Vartioston miehistöstä on saanut surmansa ja haavoittunut käsipommeista moni. Koko yön kestäneen vastarinnan jälkeen linnoituksen venäläiset joukko-osastot osaksi vangittiin, riisuttiin aseista, osaksi surmattiin. Melkein kaikki upseerit vangittiin. Moni haavottui ja sai surmansa käsipommeista. Kasarmeihin on mahdoton tunkeutua. Esikuntaa ei toistaiseksi ole vallattu, vaan odotetaan joka hetki sen valtaamista. Valkokaartin vaatimukset ovat sotaväen aseista riisuminen, kaikki aseiden ja kruunun omaisuuden luovuttaminen ja sotajoukkojen poisvieminen. Linnoitusväki otettiin vangiksi. Venäl. sotajoukoilla ei ole ollut tarpeeksi voimia vastarinnan tekoon. Lennätin ja puhelinlaitos ovat vallatut. Valkokaartilla käytettävänään 6 venäl. vallattua tykkiä. Heitä johtavat saksalaiset upseerit. (Nähtävästi jääkäreitä).
Jukka Rahja on menettänyt jalkansa sodassa.
Työmies tänään kiihottaa venäläistä sotaväkeä kostamaan valkokaarteillemme.
Tärkein julistus on – tiedonanto ulkomaille vallankumouksesta, rautateiden uudesta hallinnosta, sekä ’’ritarimerkkien’’ antamisen lopettamisesta odotettavasta julistuksesta. Minkä maan tai valtion ritarimerkkien anto lakkautetaan Suomen Kansanvaltuutettujen toimesta, ei sanota. Suomella ei sellaisia ole, kuten tunnetaan.
’’Työmiehen’’ sävy kulkee edelleen hieman matalassa äänilajissa. Lehti puhuu aivan kuin sosialistit nyt olisivat täydellisesti asemanherroina. Vaikenee aivan järjestelmällisesti Vapauden armeijan liikkeistä ja voitoista! Lehdessä jatkuu edelleen noiden onnettomien työläisjoukkojen pettäminen, harhaanjohtaminen. Ilmeisesti ne eivät tiedä niistä mitään.
Tänään pitäisi Tampere todellakin valloitetun, kuten kerrotaan. Erehdys oli.