Perjantaina 16p. Helmik. (11–17 Helmik.)

Kamala kiire, kun ei ehdi tähänkään merkitä päivittäin!
Viime sunnuntaina olin Seinäjoella puhumassa raittiusseuran iltamassa. [jäsentely lisävihkossa] – Tiistaina oli Vaasassa salapolton vastustamiskomitean kokous. Maanantaina lähetin Allille 100 kr. sähköteitse Vaasan Osake Pankin kautta. Tänään nostin Vaasan ja Oulun l. Maakauppiasten Palovak. yhdistyksen jakoosuuden 985:52p. – Koko viikon ovat olleet nykyiset ilmat. Nyt tuntuu ruumiissani painostus ikään kuin suuren sateen edellä. Eilen sain urakoiduksi Annille Pyrkijän osotteet painoa varten.
Nyt on minulla valmiiksi painettuna Salapolton vastustamiskomitean kiertokirjeet 2, 3, 4. Huomenna ne lähtevät. Jumala suokoon siunauksensa tälle työlle!
Nyt huomaan, etten ole vielä merkinnyt mitään tri Helenius-Seppälän täällä käynnistä. Hän oli täällä viime lauantaina. Asia: kysyä minun suhtautumistani valistusjärjestöjen R.Ystäväin, KN.S:n ja S.N.Liiton yhteiseen kustannusyhtiöön, jos sellainen perustetaan. Ehtoni oli: kannatan, jos tuo yhtiö ottaa luovuttaakseen tuloistaaan heti niin paljo, että sillä saadaan palkatuksi Suomen Nuorison Liitolle vakinainen sihteeri. Pyrkijän yhtiölle siirtymiskysymykseen en antanut vielä lu-pausta vaan sanoin että se täytyy jäädä riippumaan henkilöstä joka sitä tulee toimittamaan. Asia siis jäi edelleen kokonaan avonaiseksi. Mutta puuhassa miellyttää minua suuresti se, että mahdolliset voitot tässä tulisivat lankeemaan valistustyön hyväksi. Kysymykseen, josko antaisin uusia teoksiani tälle uudelle kustantajayhtiölle ilmoitin olevani halukas. Silleen asia jäi. Hänen toinen asiansa koski salapolttoesitelmien järjestämistä.