Perjantaina 21p. Elokuuta

Tänään junalla Vaasaan mennessä sai olla matkalla klo 8 – ½12. Oli myöhästynyt. Pahalla tuulella. Auringon pimennys. Sitä kävimme Niemelässä katsomassa. Pimennys oli melkein täydellinen. Ainoastaan hieno viiru auringon yläreunaa näkyvissä. Huoneissa ei juuri paljon nähnyt tehdä työtä varjon puolella. Mutta kokolailla se valaisi tuo pieni viirukin. Taivas oli koko ajan pilvetön.
Sodasta ei kuulu paljo mitään.
Eilen oli tullut Toimistoomme Vaasan läänin kuvernööri N. Sillmanin varoituskirje, varmentanut Ladau, poliisi, sanomalehtimiehille, ettei hallituksen toimia saa arvostella, sekä ettei nyt saisi käsitellä puolueasioitakaan. Niin täytyi minun poistaa viivanalusestani tärkeä sosialistien rotutaistelujulistuksen arvostelu, sekä estää lehteen myöskin tulemasta jo ladottu ”Eräs Leo Tolstoin ennustus”.
Pidämme varmana nyt, että sillä taholla kohdistuu huomio erittäin Ilkkaan, koska me olemme julkaisseet sodan kritiikkiä sisältäviä kirjoituksia. Sen vuoksi täytyy meidän olla erittäin varovaisia, varsinkin kun noilla herroilla lie yleisen suuntamme vuoksi politiikassa, halu meitä rangaista. Meidän pitää kyetä olemaan niin diplomaatteja, etteivät he saa sitä tehdä.
Sen vuoksi päätin varata nyt kirjoitusaiheita kokonaan aloilta, joita ei voitaisi pitää vaarallisina, mutta joilla valistustoiminnan seisoessa olisi valistava ja kasvattava merkitys.
Nyt olen uudelleen alkanut tarkastaa uutta teostani ”Uusi opettaja” ja aijon sen syksyn kuluessa painokuntoon.