Perjantaina 30 p. Marrask.

Tänään tein lopullisesti sopimuksen Ruokosalmen kanssa siitä, että luovutan koottujen teosteni, mitkä tähän asti ovat ilmestyneet, kustannusoikeuden 25:ksi vuodeksi Edistysseurojen Kustannus Oy:lle. He suorittavat siitä [summa puuttuu] mk joka maksetaan tammikuun 20 pnä. Samalla ilmoitin päätöksestä Verner Söderström Osakeyhtiön helsinkiläiselle johtajalle, hra Hj. Kahelinille. Hän ilmoitti S:tröm Oyn johtokunnan päättäneen suostua siihen, että se ei pidä kiinni jatkuvasta oikeudestaan kustantaa Uutta aikaa ja Patriarkkaa, vaan on valmis luopumaan kaikista teoksistani, kunhan niiden painokset lunastetaan. Näin on asia siis selvänä.
Ruokosalmi oli sitä mieltä, että teosten julkaiseminen olisi otettava aikajaksollisesti, seuraten niiden ilmestymisjärjestystä, joten Teerelän perhe ja katovuoden 1861 kuvaelmat tulisivat ensin julkaistavaksi.
Lupasin itse valikoida ja leikkoa sanomalehdistä ja Pyrkijästä niistä koottavat kirjoitukset.
Ehdotin, että Jaakko Jaakonpojasta, Uudesta ajasta ja Patriarkasta otettaisiin heti erikoispainokset, koska ne ovat lopussa.
Samalla kirjoitin lopullisesti alle kontrahdin Pyrkijän luovuttamisesta Edistysseurojen Kustannus Oylle. Oli, näet S.N.L. toimikunnan jäseniltä tullut kaikilta vastaus, jossa he suostuvat siirtoon.
Minulle 50-vuotispäivänäni kerätyn rahaston 2450:- luovutin 2500:- suuruisena ’’Pyrkijän rahastona’’ Edistysseurojen Kustannus Oylle hoidettavaksi ja käytettäväksi, joko Pyrkijän toimituksen tahi levittämisen hyväksi rahaston korot.
– –
Illalla lähdin kotona käymään.