Perjantaina 9 Elok.

Kyllä se näyttää siltä, että ne nyt tappavat nuorsuomalaisen puolueen. Sillä jos, kuten eilinen Dag. Press kertoo, Hgin Sanomain osake-enemmistö on myyty, ja tietysti taantumuksellisille monarkisteille, se merkitsee äsken virinneen vapaamman, radikalisemman suunnan häviötä. Se merkitsee lopulta suuren oikeistolais-monarkistisen puolueen syntymistä. Ajatellessa sitä raukkamaisuutta, selkärangattomuutta, pelkuruutta, millä nuorsuomalaiset toinen toisensa jälkeen nousivat ’’todistamaan’’ minävaivaisensa, tuntui kuin heille olisi samalla kasvanut pitkät aasin tai jäniksen korvat.
Munkkiniemessä kävimme Joukahainen, Manner, Niukkanen ja minä uimassa. Olin vedessä ensikerran tänä kesänä. Teki erinomaisen ihanan vaikutuksen. Istuimme kahvilamökin pihassa ja joimme kahvit. Tarinoimme. Se oli erinomaisen virkistävä matka.
Kultakellon ryhmältä! sain ryhmäkokouksessa. Se oli odottamaton lahja. Todella aivan aavistamaton. Minun täytyy tunnustaa, että tunnustus ryhmästä kestetyn taisteluvuoden jälkeen oli vahvistava ja rohkaiseva. Kokko puhui, mainiten, että se annettiin ’’johtajalle’’, että ”sotajoukko palkitsi johtajansa, joka oli heitä johtanut moniin voittoisiin taisteluihin.’’
Kiitin. Vielä puhuivat Rentola, Joukahainen ja Kallio. Juotiin kahvit. Seurustelu oli erinomaisen sydämellinen. Saattoi todeta, että suhteemme ovat hyvät.
Saksan lähetystön sanomalehtiosaston edustaja Zinck kutsui luokseen ja pyysi samalla haastattelua. Relander oli tulkkina. Hän tarjosi minulle ja jollekin toiselle maalaisliittolaiselle edustavalle sanomalehtimiehelle matkaa Saksaan tutustumaan Saksan agraari- y.m. oloihin: Matka tapahtuisi Syyskuun lopulla.
Sen jälkeen tein hänelle selkoa maalaisliitosta. Hän vakuutti suurta sympatiaansa aatettamme kohtaan.
Hauptman Eckert oli aikasemmin kirjeessä ilmoittanut minulle haluavansa tarjota matkan Saksaan, m. m. rintamalle y.m. sotilaallisia oloja tarkastelemaan. Kävimme siellä aamulla Vuorimaan kanssa. Suostuimme lähtemään Syyskuulla. Menemme Vuorimaan kanssa.
Herra Zinck tahtoi sovittaa molemmat matkat yhteen. Lupasin ajatella.
Hamburg Fremdenblattin kirjevaihtaja niin ikään haastatteli äsken. Relander tulkkina. Hän halusi tietää käsitystäni 38 §:lästä sekä nykytilasta. Sai. Yritti liijaksi vetää johtopäätöksiä. Kielsin. Tuntui etevältä ammattimieheltä.
Maalaisliitto on nyt tullut hyvin huomion alaiseksi saksalaisten sanomalehtimiesten kesken.