Perjantaina Elok. 1 p.

Asema. Jääkärit ovatkin luopuneet aikomuksestaan pitää täällä eilen kokous. Siis: peräytymistä! Heidänhän piti pitää kokous suhtautumisestaan presidentin vaalin johdosta syntyneeseen tilanteeseen.
Finanssiasemamme ulkomailla ilmoitetaan olevan paranemassa. Englannista on saatu lupaan 1 milj. punnan laina – mutta nyt ei saada Paasikiven nimeä!
Stenrothin arvellaan Skandinaviassa vahingoittavan finanssejamme.
Kaikesta näyttää, että presidenttivaalin johdosta on meidän mannerheimilaistemme puolesta ulkomailla koetettu vaikeuttaa raha-asioitamme. Kurssi on huimasti laskenut, y. m.
Inkerin Efvengreniltä on tullut sähkösanoma, jossa hän koettaa selostaa hyökkäyksensä laatua.
Holsti: Sen jälkeen kun oli saatu tieto, ettei Mannerheim tule valituksi oli alkanut selvitä että Pietariin hyökkäyksestä ei tule mitään. Silloin olisi kenraali Theslöff antanut käskyn majuri Osolinille ja Osolin Elfvengrenille hyökkäyskehoituksen. Onko tutkimukset pantu toimeen?
Valdén epäili, ettei Theslöf ole mukana, mutta vakuutti tutkittavan.
Holsti. Selkkaus amerikkalaisten kanssa.
Kesäk. 13 pnä takavarikoitiin Eskilstuna-laivalla bolshevikikirjallisuutta. Herätti huomiota. Amerikan lähetystö selitti sen olevan Venäjältä hankittuja Amerikan yliopiston kirjastoon. Mutta se upseeri, jonka piti antaa luettelo kirjastosta, on väärä. Sen mukaan piti olla korkeintaan 9 kpl. kutakin. Todellisuudessa onkin asia osottautunut sellaiseksi. Ehdottaa että asia nyt korjataan antamalla kirjat amerikkalaisille ja pyytää anteeksi.
Illalla menen kotiin!
Liittovaltain suhde Suomeen.
Holsti: Ranskan lähettiläs ihmetyksellä kääntynyt hänen puoleensa, ilmoittanut, että häneltä joka taholta kysytään milloin ranskalaiset lähtevät pois Suomesta? Hänen mielestään se osoittaa tavatonta kevytmielisyyttä suomalaisten oikeistoryhmien taholta. Hän katsoo että Suomen hallituksen pitäisi lopettaa tämä vehkeily julistamalla tällaiset huhut aivan perättömiksi. Päin vastoin, Ranska suhtautuu uuteen tilanteeseen Suomessa aivan täydellä luottamuksella.
Norjan lähettiläs. Kun oli laitettu huhu, että Norjan rahamiespiirit Suomen presidenttivaalin johdosta olisivat tulleet epäilevälle kannalle Suomen valuuttalainan suhteen, tämä peruutetaan nyt virallisesti.
Ja tämä huhu oli – Stenrothin hälyyttämä.
Englannin Gough vakuuttaa täydellistä luottoa. – Nyt oli Englannista tarjottu laina edullisemmilla ehdoilla kuin 3 viikkoa takaperin. Silloin oli korko 9 %, nyt 6 – 7 %.
Tänään sähkötetään, että Suomalais-englantilainen pankki olisi valmis jos vain saadaan suostumus Suomen pankkipiireiltä. Mutta ei saada Paasikiven nimeä.
Eilen oli lehdissä uutinen – ettei Suomessa tiedetä tuosta pankkipuuhasta mitään!
Tukholmasta on kummastellen kysytty, miksi Suomen Pankki on keinotekoisesti pitänyt kurssia liian kauan niin korkealla että sen nyt yhtäkkiä täytyy niin hurjasti laskea?
Ranskasta tarjottu 500,000–600 000 frankkia à 225 kurssi.
Presidentin vastaanotossa olivat kaikki ulkovaltain edustajat lausuneet erinomaisen lämpimiä onnentoivotuksia.
Amerikan ja Englannin lähettiläät lähettäneet hallitukselleen erittäin puoltavia sähkösanomia ja erittäin Suomen finanssien puolesta, kehoittaen järjestämään lainoja.
Amerikkaan oli sivuteitä levitetty tietoja että uuden hallitusmuodon voimaan astuttua ja presidentinvaalien kautta täällä pääsevät punaiset täyteen valtaan. Amerikan edustaja kyselemässä, kun ei hän [tiedä] mitään sellaista. Kummastelee. Oikaistu.
Diplomatit kysyvät: Mikä ihme siinä on että juuri nämä samat piirit jotka viime vuotena Mannerheimin syöksivät syrjään, sitten nostivat, ja nyt narrimaisen agitatsionin kautta repivät hänen arvonsa alas?
Illalla lähden kotiin!
Olen matkalla. Sähkötin. Kirjoitan huomiseen Ilkkaan vehkeilijäin vehkeistä.
Koska, koska saan asettua kotiin?
Eikö minun asevelvollisuuteni jo lopu?