Perjantaina Helmik. 22 p.

Olen ollut yötä W:llä. Aamun ensi uutinen: Maitoa ei ole tullut Helsinkiin ollenkaan, sillä rautatieliikenne on katkaistu Turengin ja Hämeenlinnan välillä, sekä samoin Kirkkonummen ja Helsingin välillä.
’’Kansanvaltuuskunta’’ panee tämän päivän ’’Tiedonannossaan” No. 18 vastalauseen Ruotsin konsulille sen johdosta, että tämä on vaatinut, hallituksensa käskystä, venäläisten sotajoukkojen poistamista Suomesta! Tässä merkillisessä asiakirjassa sanotaan m. m:
’’– niin tiedämme näiden neuvottelujenkin perusteella vakuuttaa, ettei Venäjän nykyinen työväen edustajain hallitus eikä sen nykyisten sotavoimain tällä viipyminen vielä sen aikaa kuin niille on välttämätöntä, suinkaan häiritse eikä loukkaa tai uhkaa riippumatonta Suomea eikä myöskään Ahvenanmaata, joka kuuluu Suomeen.’’
Ja tätä sanovat miehet, jotka muka, harrastavat Suomen itsenäisyyttä!
Samassa numerossa on Ruotsin konsulin kirjelmä, jolla hän lausuu tuon muistutuksensa.
’’Tiedonantojen’’ sotatiedot kaikilta rintamilta osoittavat, että punakaartit ovat kaikkialla etenemässä ja voitolla.
Kuinkahan niiden tietojen kanssa on? Mikä on valhetta, mikä totta?
Kerttu on nyt saanut paikan eräässä yksityishoitolassa. Annan hänen mennä sinne siksi kuin tästä pääsisi lähtemään.
Tri Väinö Voionmaa on ilmoittanut hyväksyvänsä tämän vallankumouksen. ’’Niiltä on pehmenneet aivot, jotka eivät tätä hyväksy”, on hän sanonut.
Hänen poikansa, Tapio, kerrotaan olevan punakaartilaisten palveluksessa.
Professori Ståhlberg kävi luonani tuomassa eilisen jaostokokouksen asiatiedot.
Senaattori Setälän näin viime yönä unissani aivan sellainen ilme kasvoilla, kun tapaa olla sellaisilla, jotka jo ovat kuolleet.
Turussa suuri taistelu? Nyt huhutaan että Turkuun olisi laivoilla tullut valkeita ja ruotsalaisia, ja siellä raivonnut suuri taistelu eilisen päivän jatkuen yhä. Valkoisilla eilen kuolleita 73, haavoitettuja useita satoja, punaisilla kuolleita 600? haavoitettuja 2000?
Tampereelle ei junien pitäisi enään kulkeman.
Ruotsin lähetystystöjuna pitäisi eräänä päivänä palanneen Karkusta ja menneen Turun kautta.
Ryhmämme miehiä koossa Joukahainen, Lohi, Juutilainen, Niukkanen ja minä. Kehoitin etteivät toistaseksi pidä suurempia kokouksia.
Käsiteltiin Ståhlbergin ehdotusta työohjelmaksi ja hyväksyttiin sen sisältö muuten, mutta hallitusmuodossa pidätämme eduskunnalle ennen määrittelemämme lainsäädäntövallan, mutta hallintovallan olemme taipuvaiset järjestämään presidentille ja Valtioneuvostolle.
Suuri joukko vankeja
on vapautettu Katajanokan vankilasta, ilmeisesti punakaartiin liittyäkseen.
Molemmat Hiidenheimot kerrotaan murhatun.
Orimattilassa kerrotaan murhatun n. 20 henkilöä johtavia miehiä.
Turun suuri taistelu-uutinen näyttää olevan perätön.
Paljon punakaartilaisia oli ollut Turun – Toijalan radan varrella menossa Tampereelle.
Punakaartin Päämaja on Viaporissa nyt.
Viaporin kanuunat, vakuutetaan asiantuntevalta taholta, ovat nyt tehdyt tehottomiksi.
Kansakoulunopettajat. Helsingissä on yli neljäsataa kansak. opettajaa, mutta vain 3 sellaisia, jotka olisivat alistuneet työhön kumouksen aikana.
Kaskuja.
’’Sievä lapsi’’. Muuan rouva käveli poikansa kera kadulla. Vastaan tuli vaimo pienen, sangen sievän lapsen kanssa. Rouvan huomio kiintyi lapsen sievyyteen. Ohi mentyä rupesi lapsi, katsoen rouvan poikaan, hokemaan: ’’Boiskotti-hunsvotti, boiskotti-hunsvotti.’’
’’Lahtareita on vinnissä!’’ Erässä talossa rupesi sosialistisen talonmiehen 8-vuotias poika eräänä iltana kirkumaan: Lahtareita on vinnissä! Pojan veljet, kaksi punakaartilaista ryntäämään vinniä kohti.
Siellä olikin vain eräs talon asukas Dahlgrén pienen poikansa kanssa omilla asioillaan.
Hiukan hämillään olivat sitten talonmies ja hänen punainen perheensä.
Repaleinen akka kirkui kadulla: ’’Kyllä te, porvarit perkeleet saatte ja syötte. Kun mull olis pyssy niin kaikki ampuisin.
Sai nähdä. Muuan rouva meni hyvin ylimielisenä Kirurgiin: ’’Eikö niitä valkokaartilaisia saisi nähdä?” Kyllä. Vietiin kellariin. Tapasi ensimäisenä oman miehensä. Pyörtyi.
500 kuussa ja ylöspito. Muuan senaatin puhtaaksikirjoittajatar oli näinä päivinä telefoonissa kysynyt senaatista puhtaaksikirjoittajantyötä. Kyllä. Mitä maksetaan. No 500,- kuussa ja ylöspito. Enempi täytyy saada. – No se riippuu ammattitaidosta, tulkaa nyt vain, kyllä siitä sovitaan, voi saada 800:kin Ei mennyt, kyseli vain kokeillakseen.