Pitkäperjant. 25. Maalisk.

Aurinkoa ja pohjatuulta. Lunta ei enää ole muualla kuin jossain huoneitten ja aitain varjoissa. Punnitsimme Paavon kanssa. Minä painoin tavallisessa puvussani 81 ½ kg. Paavo 65 kg.
Matkalla uuteen yhteiskuntaan ajattelen maailman rahapulaa, porvarin häviötä, yritteliäisyyden lamautumista, trustien yliherruutta. Virkamiesten hätää, eksymistä lakkoihin. Työväen hajoamista kaikilla rintamilla ja riippuvaisuutta trusteista.
Talonpoika ja maatyömies voivat olla ainoat vapaat yhteiskunnan jäsenet ja irtautua porvariyhteiskunnasta ja tulla toimeen. Muodostaa pieniä hallintoalueita. Synnyttää uudentyyppisiä virkamiehiä ja kieltäytyä valtion veronmaksuista, jolloin porvariyhteiskunta hajoaa.
Vanha virkamiesihanne on vallanhimoinen. Se on keisarien ajalta. Sille on sivistys valtaa, kumartelua varten. Tämä on heistä etuoikeus. Se luhistuu porvarin kera. Virkamiesten omat lakot tulevat sitä edistämään.
Venäjällä on nyt itsenäinen talonpoika ainoa toimeentuleva mahti.
Mutta siinä ovat virkamiehet vielä edellä, samoin kuin työmiehetkin että he tuntevat yhteiskunnallisen tärkeytensä paremmin kuin talonpoika ja porvari, joista edellinen vapisee Canadan suurviljelyskilpailua, jälkimäinen osuustoimintakilpailua. Vaikkapa koneet jo alkavat ajatella täsmällisemmin ja johdonmukaisemmin kuin virkamiehet, he katsovat että koneisto tulee vain heidän edukseen.
Myös siinä ovat virkamiehet edellä että he alkavat vähitellen työntää lapsensa valtion elätettäviksi.
Kyllähän virkamiesten katkeruuden voi käsittää. He ovat tottuneet olemaan rahan käytössä aina ylemmällä asteella kuin talonpoika ja työmies. He ovat palvelleet hallitsevaa valtiota suhteessa hallittavaan kansaan. Heidän joutumisensa alakynteen on yksi varmimpia kumousilmiöitä. He voivat lakolla tuottaa hiukan kiusaa hajoavalle yhteiskunnalle, mutta tällä elollaan he vain jouduttavat luokkahäviötään. Uusi yhteiskunta asettaa virkamiehilleen sen vaatimuksen että ne alistuvat sitä todella innoin palvelemaan.
Nykyinen virkamies pitää mitä luonnollisimpana asiana, että vaikka talonpoika vähimmin hyötyy porvariyhtk. järjestyksestä, sen tulisi kuitenkin kustantaa virkamiehen oma koulu, lasten elatus ja koulu, ja vihdoin eläke, vaikka virkamies irvillä hampain vastustaa talonpoikaispolitiikkaa. Jos talonpoika ja työmies tulevat hänen rinnalleen hyvin voinnissa, suuttuu hän. Mutta jos hän voi hyvin ja ne syövät kehnosti, asuvat puutteellisesti ja liassa – ne saavat, hänen puolestaan tyytyä Jumalan ijankaikkiseen maailmanjärjestykseen.
Olen iloinen pojastani. Hän on niin täydellisesti säilyttänyt vanhempiinsa lapsen suhteen.
Minä uskon, että jos hän saa elää, hänestä tulee kelpo mies.
Hollossa kävin illalla. Oli hauskaa heidän kanssaan taas tarinoida.
Tuulee lännestä hyvin kylmää.